Smrt i podzemlje

U stara su vremena mezopotamski mitovi bili poznati na sirokom podrucju. Dva vazna mita okrivena su za vrijeme iskapanja egipatskog grada Tell el Amarne. U jednome je rijec o junaku Adapa kojem se pruzila mogucnost da zadobije besmrtnost, ali ju je izgubio upravo u trenutku kad mu je bila nadomak ruke.
Adapa je zivio u gradu Eridu u juznoj Mezopotamiji. Bog Ea, "mudrac iz Erida", stvorio ga je na primjer ljudima kako bi trebali izgledati. Svakoga dana Adapa je camcem odlazio na bozije svetiste, ali ga jednom prilikom vjetar izbaci na more. Camac mu se prevrnuo i Adapa "sidje do kuce riba". Razljucen, on zaprijeti da ce juznome vjetru iscupati krilo i cim je to izustio, vjetru se krilo slomilo.
Nakon sedam dana, Anu, kralj bogova, cuo je sto se dogodilo i naredio da Adapa dovedu pred njega. Ea, koji je stvorio Adapa, ga upozori:

"Kad ti ponude kruh smrti, ne jedi ga.

Kad ti ponude vodu smrti, ne pij.

kat ti ponude halju, odjeni je.

kad ti ponude ulje, pomasti se."

Pa ipak, kad je Adapa dosao pred Anua, bog ga nije osudio, kao sto se moglo ocekivati vec je ukorio Ea.

"Zasto je Ea razotkrio plan neba i zemlje

Bezvrijednu ljudskom bicu?

Koliko je do nas, sto da ucinimo sa Adapom?

Ddaj mu kruha zivota da jede!"

Kad su mu donijeli kruh zivota, nije jeo.

Kad su mu odnijeli vodu zivota, nije pio.

Kad su mu donijeli halju, odjenuo se.

Kad su mu donijeli ulje, pomastio se.

Adapovo odbijanje da jede kruh i pije vodu zivota iznenadi Anua. Naredi da ga odvedu i vrate na zemlju. Adapa je propustio priliku da postane besmrtan.
Zavrsetak mita do danas nije poznat jer su plocice slomljene, ali cini se da je grad Eridu u ocima bogova uzivao izuzetan i povlasteni polozaj zbog toga sto je Adapa "isao na nebo". Ako je tome tako, mit objasnjava poseban polozaj sto ga je grad uzivao u vezi sa pitanjima gradske uprave.
Drugi mitoloski tekst nadjen u Tell el Armarni opisuje teskoce saobracanja izmedju neba, na kojem borave glavni bogovi, i podzemnog svijeta kojega nadzire gospodarica Ereshikigal.
Kad su bogovi pripremali svecni objed.Poslali su glasnika svojoj sestri Ereshkigal;

"Mi ne mozemo sici do tebe, a ti ne mozes doc k nama.

Stoga posalji nekoga da zume tvoj dio hrane"

Ereshkigal posalje svog glasonosu Namtara da obavi taj zadatak, ali ga jedan od bogova, Nergla, uvrijedi. kad je o tome izvijestio gospodaricu, ona ga posalje natrag sa rijecima:

"Boga koji nije usto pred mojim glasnikom -

Dovedi preda me da ga ubijem!"

Namtar nije mogao iznova pronaci Nergala jer je on otisao zatraziti pomoc u Ea, "svoga oca". Ea mu je obecao da ce poslati demone da zastite Nergala prilikom njegova susreta sa bijesnom Ereshkigal. Nergal sidje do vrata podezmenog svijeta i Ereshkigal mu naprasno priprijeti da ce ga ubiti. Na tom je mjestu plocica veoma ostecena, ali nekoliko redaka pri dnu pokazuju da je Nergal uspio savladati Ereshkigal.

Unutar kuce on uhvati Ereshkigal,

Vukuci je za kosu spusti je s prijestolja

Na zemlju da joj odsijece glavu.

dok je molila da joj spasi zivot, plakala je i kazala:

"Budi mojim muzem i ja cu ti biti zenom.

Osiguracu ti ugled u tom prostranom podz4emlju.

Polozicu u tvoje ruke plocicu mudrosti.

Ti ces biti gospodar, a ja gospodarica."

Nergal je polubi i utjesi kratkom, ali dirljivom recenicom: "Sto si od mene trazila tokom proslih mjesci, sada ce biti tvoje."