Jadranska oblastJadranska oblast zahvata relativno uzani pojas crnogorskog promorja od rta Ostro do usca Bojane , a prema unutrasnjosti Jadranska oblast se siri ka dolini Bojane i Skadarskoj kotlini, te ka dolinama Morace i Zete. Jadranska oblast se dijeli na:Bokokotorski zaliv, Crnogorsko ili Pastrovicko primorje, Barsko polje, Skadarski basen i Zetska i Bjelopavlicka ravnica.

  • Bokokotorski zaliv sastoji se od cetiri manja zaliva, a to su:Toplanski, Tivatski, Risanski i Kotorski. Toplanski i Tivatski zaliv spaja tjesnac Kumbor, a Tivatski i Risanski tjesnac Verige.
  • Crnogorsko ili Pastrovicko primorje proteze se od Boke do Ulcinja. Iznad njega se izdizu planine Rumija i Sutorman. Nekadsnje ostrvo Sv.Stefan pjescanom prevlakom(Tombolom) spojeno je sa obalom i pretvoreno u poluostrvo, turisticki grad-hotel. Ovaj dio Jadranse oblasti raspolaze pjeskovitim plazama Petrovac, Milocer, Sv.Stefan, Ulcinj itd.
  • Barsko polje je najznacajniji zeljeznicki, lucki i industrijski centar.
  • Skadarski basen predstavlja najvecu kriptodepresiju na Balkanu. Njegova najveca dubina lezi 38 m ispod nivoa mora, a povrsina vode jesera je 6m iznad nivoa mora.
  • Zetska i Bjelopavlicka ravnica se protezu oko rijeka Morace i Zete sve do povije, nedaleko od Niksickog polja. Plodno tlo, obilje vode, mediteranska klima ucinili su da je ovo najplodniji dio Crne Gore-njena zitnica.

U ovom dijelu Jugoslavije osjeca se uticaj jadransko-mediteranske klime.
Na krecnjackoj podlozi razvila se posebna vrsta tla-crvenica, pogodna za uzgoj duvana, vinove loze, voca, maslina i druguh kultura. Pored crvenice javlja se i flisno zemljiste.
Najvaznija privredna grana Jadranske oblasti SRJ je turizam i zbog toga, iako je jako mala, Jadranska oblast predstavlja jako vaznu regiju Jugoslavije. Najvazniji turisticki centri su Budva, Becici, Milocer, Sv.Stefan, Petrovac i Sutomore. U cijeloj Jadranskoj oblasti zastupljeno je ekstenzivno stocarstvo.

 


BACK