Panonski basenPanonski basen cine Panonska nizija i juzni obod Panonskog basena.

Panonska nizija zauzima sjevrni ravnicarski dio Jugoslavije i obuhvata ravnicu Vojvodine(Srem, Banat, Backa) i uski pojas juzno od Dunava i Save. Najveci dio Panonske nizije lezi ispod 200m nadmorske visine , a monotoniju ravnice ublazavaju:

            Ostrvske planine(Fruska gora,Vrsacke planine),

            Aluvijalne ravni Dunava, Save, Tise i Morave,

            Lesne zaravni(Sremska,Banatska,Backa,Titelska),

            Pjescare(Banatska,Backa i Ramsko-golubacka).


Juzni obod Panonskog basena u SRJ proteze se od Drine na zapadu do Homoljskih planina na istoku. U geografskoj gradji dominiraju jezerski sedimenti neogene starosti. Juzni obod Panonskog basena ima talasast izgled, a glavni oblici reljefa su povrsi, brezuljci, rijecne doline i kotline, a izdizu se i ostrvske planine(Cer,Vlasic,Kosmaj,Avala,Bukulja,Vencac,Gledicke planine,Juhor,Rudnik).

Klima Panonskog basena je kontinentelna(panonska)klima.

Prostore danasnjeg Panonskog basena nekada je prekrivao praokean Tetis, cijim povlacenjem je i nastao Panonski basen. Povlacenjem, Tetis iza sebe je ostavio jako plodno tlo, pa se zbog toga Panonski basen naziva jos i "Zitnicom Jugoslavije". Za prostore ove regije karakteristican je cernozem kao vrsta zemljista. Medjutim, javlja se i tzv. degradirani cernozem, kao i plodno aluvijalno tlo i gajnjace.

Privreda ove regije je dobro razvijena i kao veliki privredni centri javljaju se Novi Sad, Subotica, Beograd, Sombor, Zrenjanin itd. Zbog veoma plodnog tla dobro je razvijena poljoprivreda, a najvise se gaje od voca:sljive, jabuke, kruske, orasi, tresnje, visnje, kajsije, breskve; od povrca:kupus, pasulj, paradajz i paprika; od zitarica:kukuruz, psenica, raz, jecam; od ind. biljka:suncokret, secerna repa, hmelj, mak. Najznacajnija poljoprivredna proizvodnja je proizvodnja vinove loze i proizvodnja vina.

 

 

 

BACK