N A C I Z A M

Nacizam                           
Istorijska pozadina
Ideologija
Nacistička teorija
Posljedice nacizma

NACIZAM

Nacizam ili Nacionalsocijalizam, odnosi se uglavnom na totalitarnu ideologiju i praksu Nacističke partije pod vodstvom Adolfa Hitlera. Nacizmom se također naziva i politika koju je usvojila i provodila njemačka vlada u razdoblju od 1933. do 1945, period koji se u njemačkoj povijesti još naziva i Trećim rajhom, a država Nacističkom Njemačkom.
5. oktobra 1919. godine osnovana je Njemačka radnička stranka (DAP), au njenom osnivanju su učestovali Anton Dreksler i još šest članova. Hitler, koji je tada bio u činu kaplara, dobio je zadatak od njemačke obavještajne službe da ispita aktivnost ove partije. Nakon što je impresionirao članove stranke svojim govorničkim sposobnostima, Hitleru je ponućeno članstvo u partiji koje je prihvatio u rujnu 1919. i ubrzo je postao glavni čovjek stranke zadužen za propagandno djelovanje. Partija je 1. travnja 1920. preimenovana u Nacionalsocijalističke njemačku radničku stranku, protivno Hitlerovom prijedlogu da se partija nazove Socijalno-revolucionarna partija. 29. srpnja 1921. Hitler je istisnuo Dreksler sa poživija prvog čovjeka u partiji.
Nacizam nije bio koncizna, teoretski utemeljena ideologija jedinstvenog pokreta već se zapravo radilo o kombinaciji različitih ideologija i grupa (uglavnom njemačkih), ujedinjenih u jedinstvenoj osudi Versajskog sporazuma koji je u poslijeratnoj Njemačkoj okarakteriziran kao židovsko-komunistička zavjera s ciljem da se ponizi Njemačka. Zbog toga se sastojao od najrazličitijih političkih pozicija koje su osuđivale izdaju njemačke i njezin poraz u Prvom svjetskom ratu, a koje su obuhvaćale anti-parlamentarizam, etnički nacionalizam, rasizam, kolektivizam, nacističku eugeniku i antisemitizam nasuprot ekonomskom i političkom liberalizmu  kao i rasističkom i zavereničko stavu prema financijskom kapitalizmu i anti-komunizmu. Kako je Nacizam postajao dominantna ideologija u Njemačkoj, osobito nakon 1933. godine, u praksi je sve više definiran kroz proglase Nacističke partije, a naročito njenog vođe, Adolfa Hitlera.

 

KVIZ

 

GALERIJA