EDUAR MANE

O Impresionizmu
Edgar Dega
Ogist Renoar
Klod Mone
Kamij Pisaro
Alfred Sisli
Eduar Mane
Džejms Meknil Visler
Meri Kasat
Frederik Bazij
Berta Morizo
Nadežda Petrović
Galerija
Kviz

Édouard Manet (Pariz, 23. sijecnja 1832. - Pariz, 30. travnja 1883.), francuski slikar i graficar, realist i impresionist; jedna od prvih osoba moderne umjetnosti.

Roden je u Parizu, kao sin visokog zvanicnika francuske vlade, u obitelji koja je htjela da se bavi pravom. No, ujak ga je od malena vodio u Louvre, te ohrabrio da se pocne baviti slikarstvom. Nakon što nije prošao na ispitu za mornaricu, bio je ucenik akademskog slikara Thomasa Couturea. Kopirao je djela velikih majstora u Louvreu, a na putovanjima kroz Njemacku, Italiju i Nizozemsku na njega su utjecali nizozemski slikar Frans Hals i španjolski Diego Velázquez i Francisco Goya. Najviše je slikao teme koje su tada bile prisutne u realizmu, a to su bili prosjaci, pjevaci, cigani, ljudi u kaficima i sl. Prihvatio je izravnu i smjelu slikarsku tehniku u realisticnom tretmanu svojih motiva.

Proslavio se slikama Olimpija i Dorucak u travi, koje su nakon prvog izlaganja u javnosti pocetkom druge polovice 19. stoljeca svojim temama i kompozicijom izazvale kulturni skandal. Dorucak na travi prikazuje piknik u šumi s nagom ženskom figurom u sjedecem položaju u društvu dva obucena muškarca, što je trenutacno privuklo ogromnu pažnju, ali je doslovno bilo diskreditirano od kritike. Manet biva proglašen vodom od strane mladih umetnika, i postaje središnja figura u sporu izmedu akadememizamakademskog slikarstva s jedne, i buntovnicke umjetnicke grupe slikara, s druge strane. Manet ipak postaje priznat od strane zvanicnog Salona 1864. godine, koji mu priznaje dve slike, i 1865. godine on izlaže „Olimpiju“, portret nage žene zasnovan na Tizianovom prikazu Venere. Ova slika ponovo izaziva veliku pozornost, i protest akademskih krugova zbog takozvanog „neortodoksnog realizma“.

Francuski pisac Emil Zola je 1866. godine dao vrlo pozitivne kritike Manetove umjetnosti u francuskom listu „Figaro“ i ubrzo je postao Manetov bliski prijatelj. Manet je služio kao oficir u francuskoj vojsci od 1870. do 1871. god. tijekom francusko-pruskog rata. Po povratku pada pod utjecaj impresionista, pa najvecu pozornost pridaje svjetlosnim i atmosferskim efektima i slika snažnim bojama cijelog spektra. Bio je prijatelj s impresionistima Degasom, Monetom, Renoirom, Sisleyem, Cézanneom, te Pissarrom, ali nikad nije sudjelovao u njihovim zajednickim izložbama, zbog toga što nije želio da bude viden kao predstavnik skupnog identiteta, i zbog toga što se nije slagao s njihovim protivljenjem izlaganju u pariškom Salonu. Umjetnicko priznanje dobiva tek u kasnim godinama, kada su njegovi portreti postali izuzetno traženi. Jedna od njegovih posljednjih slika izložena je u Salonu 1882. god. i njegov stari prijatelj, koji je u to vreme bio ministar Primijenjenih umjetnosti, dodelio mu je Orden legije casti.

Manet je umro u Parizu 30. travnja 1883. godine, ostavivši pored mnogobrojnih akvarela i pastela, 420 ulja na platnu. >>