Odlike Latinske Amerike    Prostor Amerike otkriven 1492. obuhvata Latinsku I Anglo Ameriku. Latinsku Amerika se djeli na Srednju i Juznu Ameriku.
    Srednja Amerika obuhvata medjumorski pojas: zapadnoindijska ostrva, kao I Meksicku visiju. Juzna Amerika obuhvata: Gvajanske planine, Brazilske planine, Ande I Amazonsku ravnicu. Godine 1494. Papa Alexandar 6 je donio dokument po kome se Juzna Amerika djeli na Spasku(Zapadnu) I Portugalsku (Juznu) sferu. 1495. je doslo do promjene ovog dokumenta. Tada je granica pomaknuta ka zapadu da bi Brazil potpao pod vlast Portugalaca.
    Latinska Amerika je bogata prirodnim resursima ali zbog nedovoljnog kapitala kao I zbog istorijskih faktora spada u najnerazvijenije dijelove svijeta. Prve slobodne drzave javljaju se u ovoj zemlji jos od 1821 godine, u odnsu na klasicni kolonijalizam stagnacija u razvoju. Latinska Amerika se nije mogla oduprijeti amerikolonizaciji, tako da su skoro svi gradovi Amerckog tipa. Pecat Latinskoj Americi dali su Spanci. To se narocito vidi u gradovima. Spanci su pokrstili veliki broj Indijanaca, pojednici su vlasnici zemlje, rudnika I sume.
     Rude obojenih metala: gvozdje, ugalj, nafta su prirodni resursi koje posjeduje Latinska Amerika. Poljoprivreda je zastupljena na hacijendama(plantaze) I latifundijama. Industrija je dosta slabo razvijena(prisutna je prehrambena, hemijska I textilna ind). Trgovina se odvija najvise sa SAD a zatim sa Evropom. Saobracaj na samom prostoru je razvijen, a sa SAD I Evropom je jos zivlji.
     Latinsku Ameriku karakterise I nagli porast broja stanovnika. Trenutno ih je 450000000. To je najveca mjesavina naroda na Zemlji. Prirodni prirastaj je 20 promila. Gustina stanovnistva je neujednacena. Tropske oblasti imaju priblizno 55% stanovnika I to uz obale svjetskog mora. Veliki je broj evropskog stanovnistva, a tu je I domace stanovnistvo(Indijanci, crnci). Na ovom prostoru prisutan je uticaj I formiranje Spanskog I Portugalskog podrucja(jezik, pismo, katolicka religija). U novije vrijeme uticaj I prisustvo SAD po pitanju kapitala. Klima Latinske amerike zavisi od nadmorske visine I geografske sirine.

Civilizacija Asteka, Maja i Inka