Kulturno-istorijski spomenici

Najzanimljiviji dio Varsave je svakako Stari grad. Proglasen je svjetskim kulturnim naslijedjem. Medjutim, koliko god ovaj dio grada staro izgledao, gradjevine su stare tek nekih 20-30 godina. Naime, grad su unistavali Nijemci tokom II svjetskog rata. Krajem rata to je bila prava pustos. Od glavnog grad Poljske ostale su samo ruine. Razoreno je vise od 80% gradjevina. Obnova je pocela odmah poslije rata, ali su kopije najljepsih istorijskih zdanja podignute tek sedamdeseteih i osamdesetih godina. Prvo sto se moze vidjeti na ulazu u Stari grad je kraljevski dvorac iz XVI vijeka. Krajem II svjetskog rata, potpuno su ga unistili nacisti. Njegova izgradnja trajala je od 1971. narednih sedamnaest godina. Kroz istoriju je bio sjediste poljskih kraljeva, a u novije vrijeme i predsjednicka rezidencija.

Ovo mjesto ne treba napustiti, a da se ne vidi stara tvrdjava Barbakan. Radi se o zidinama podignutim u XVI vijeku, koje stite sjeverni dio grada.

U ostalim djelovima Varsave nalaze se mnogobrojne novije zanimljive gradjevine, pozorista, otvorene pozornice, kao i opera. U Lazjenki parku nalazi se Sopenov spomenik. Tu se ljeti odrzavaju koncerti klasicne muzike.

Centar nauke i kulture je imponzantan, kao i sva sovjetska arhitektura, ali ga danas Poljaci ne vole bas narocito, kao ni sve ostalo sto ih podsjeca na komunizam. Danas se u toj zgradi nalaze kino sale, pozorista, muzeji, restorani, te razne naucne institucije.

<<prethodna       index       slijedeca>>