BUDIZAM

Buda je sasvim jasno i izravno objasnio, što je stvarno a što uvjetovano. Shvacanje toga omogucuje nam proživljavanje trajne srece. U Budizmu ne postoje nikakve dogme i svaku tvrdnju je moguce provjeriti. Zahvaljujuci meditaciji intelektualno razumijevanje postaje doživljaj. Dodatne metode omogucuju ucvrstiti stanja svijesti koja su dostignuta. Ciljem Budinog ucenja je potpun razvoj skrivenih kvaliteta tijela, govora i uma.                                                                                                                                         

Sta je meditacija?

Sta je karma?

Sta moze Budino ucenje ponuditi Zapadnom svetu?

U cemu se razlikuju budisticki smerovi?

Test

Buda se rodio u sjevernoj Indiji prije 2560 godina. Nakon višegodišnjeg traženja prepoznao je u meditaciji prirodu uma i dostigao prosvjetljenje. Narednih 45 godina prenosio je svoje ucenje tadašnjoj visoko razvijenoj kulturi. Budizam oslovljava nezavisne i samostalne ljude i glavnim je smjerom u vecini istocnoazijskih zemalja. Od sedamdesetih godina Budin uvid dobiva povjerenje stalno veceg broja ljudi sa zapada.               

 

Budizam je osnovan u VI. stoljecu pr. Hrista u sjevernoj Indiji. Osnovao ga je Gautama (Siddharta) Buda, rodjen u južnom Nepalu kao sin radže koji je vladao malom kneževinom na tom podrucju. Postoje mnoge legende o njegovu rodjenju. Zapadni strucnjaci se slažu da je Buda živio od 563. do 483. godine pr. Hrista Budinu ocu je jednom bilo prorokovano da ce djecak postati ili veliki vladar ili lutalica i beskucnik. Nakon toga je otac pokušao sina zaštititi od vanjskog uticaja. Poucavali su ga u umjetnosti i znanosti i poticali na tjelesne vježbe. Oženio se djevojkom po imenu Gopa. Sinu koga je dobio dao je ime Rahula što znaci "lanac", jer se, prema vlastitom priznanju, i pored svega osjecao kao da je bio sapet lancima. Nakon cetiri izlaska iz svoje palate (a izlasci su mu bili susret sa tegobama ljudi, osim posljednjega kada je susreo zadovoljnog redovnika koji putuje svijetom s prosjackom zdjelom), Siddartha je napustio svoj dom i obitelj u potrazi za znanjem. Iskusio je mnoga razocaranja dok konacno nije pronašao Drvo prosvjetljenja pod kojim je živio u meditaciji sve dok prosvjetljenje nije došlo do njega. Tada je postao Buda (prosvijetljeni) i tada je spoznao porijeklo patnja. To je zapisao u knjizi "Cetiri plemenite istine" u kojoj su temelji budizma. Naime, rijec je o cetri oblika patnje kroz koje moraju proci živi stvorovi. Prva je da je opste ljudsko iskustvo patnje kako duhovne i emocionalne tako i fizicke, posljedica prošle karme (dobrih i zlih djela).