Košarka

Istorijski razvoj

  Košarka je danas jedan od najpopularnijih sportova širom čitavog svijeta.Nastala je iz ragbi igre kada je trener i nastavnik Springfild koledža u SAD (1891) želio da svojoj ragbi ekipi obezbjedi zimski trening.Trener ove ekipe, Džejms Nojšit, morao je stalno da mjenja pravila zbog izmjenjenih uslova treninga.Prvo je korpa bila na zemlji, zatim je zakačena za balkon, potom joj je odvojeno dno da bi lopta prolazila kroz nju (koš), a kada je ova igra privukla publiku, postavljena je tabla iza koša tako da gledaoci ne bi preusmjeravali putanju lopte.Tabla, obruč, mreža, kao i smanjenje broja igrača od 9 na 7 i, konačno, na 5, omogućili su ovoj igri brzinu, atraktivnost i veći broj pogodaka.Zbog svega ovoga kao i zbog podesne veličine terena, pored odbojke i rukometa, košarka je jedan od najpopularnijih sportova.
  U Njemčkoj je postala slična igra "korpbal" ali iza koševa, koji su bili u obliku obruča sa mrežom, nije bilo tabli i igralo se na travnatom terenu.(75x30)
Međunarodni košarkaški savez osnovan je 1932. godine (FIBA), a prve službene utakmice odigrane su, umuškoj konkurenciji, 1892. godine, a u ženskoj konkurenciji, 1893. godine.
  U svijetu, pored ekipa SAD, SSSR, Italije, Brazila i drugih reprezentacija i klubova, ekipa Jugoslavije igra znatnu ulogu.Pored olimpijskih igara, održavaju se svjetska i evropska prvnstva država, kupovi pobjednika prvenstva i kup takmičenja, kao i razni međunarodni turniri koji predstavljaju mala svjetska prvenstva.

Pravila takmičenja

  Košarku igraju dvije ekipe sastavljene od 5 igrača u igri i pet u rezervi.U igri su dva krila, dva beka i jedan centar.Cilj je da se lopta ubaci u protivnikov koš.Lopta može biti hvatana, dodavana, bacana, odbijana, kotrljana ili vođena poštujući ograničenja predviđena pravilima igre.Na početku utakmice za loptu skaču dva centra na sredini terena. Napad traje trideset sekundi.Kada se lopta izvodi sa strane terena ili ispod koša, najčešće je izvodi centar ili krila.Lopta se dodaje beku - plejmejkeru koji je mora prevesti preko terena u roku od deset sekundi.Za napad ostaje još dvadeset sekundi.Napad završava skok - šutom, polaganjem, dvokorakom, zakucavanjem ili šutom s trojke.Svako ubacivanje u koš ispod linije 6,5 m važi dva boda, a iznad te linije važi tri boda.Slobodno bacanje važi jedan bod.
  Faul se sudi na tri načina: za slučajne prekršaje sudac presuđuje da se lopta izvodi sa strane, za namjerne (ako je faul napravljen nad igračem koji vodi loptu) presuđuje se jedno ili dva slobodna bacanja i za tehničke greške (teški namjerni fauli) presuđuju se dva slobodna bacanja i još izvođenje lopte sa strane.Ukoliko neki igrač bude drzak prema sudiji, sudija ga može izbaciti na dvije minute iz igre, s tim da ga zamjenjuje rezervni igrač.Igrač maksimalno može napraviti pet ličnih grešaka, a poslije toga izlazi iz igre, gdje ga takođe zamjenjuje igrač sa klupe.Lopta se vodi jednom rukom i ne smije se nositi, prebacivati iz ruke u ruku i ne sije odskočiti preko ramena.U slučaju pogreške sviraju se koraci, dupla ili poskok u zavisnosti od greške.

  Šut prilikom slobodnog bacanja mora se izvršiti u roku od pet sekundi.Ukoliko igrač jedne ekipe bude u polju reketa druge ekipe tri sekunde i više lopta je za drugu ekipu.

  Prilikom izvođenja lopte ispod koša, auta, faula, šutiranja trojke i slobodnog bacanja mora se paziti da se ne nagazi linija jer tada će trojka biti dvojka, doći će do poništavanja slobodnog bacanja, auta i faula i izvođenje sa strane će se poništiti a loptiu će dobiti druga ekipa koja će izvesti sa strane.
  Košarkaške utakmice sude dvojica sudija - a njima pomažu zapisničar, mjerilac vremena i mjerilac trajanja jednog napada za kontru.
  Pobjeđuje ekipa koja do kraja postigne više koševa.Ukoliko obe ekipe postignu isti broj koševa, igra se produžava po pet minuta sve dok jedna ekipa ne postigne veći broj koševa.
 Tehnika košarke je bogata i složena.Ona iziskuje od igrača, s jedne strane, da maksimalno koordiniraju svoje kretnje pri rukovanju loptom, a s druge strane - da sve elemente tehnike tog rukovanja izvode približno jednako i desnom i lijevom rukom.

Taktika

  Savremeni način igranja košarke zahtjeva od svih igrača jedne ekipe da se podvrgnu sistematskom obučavanju i usavršavaju u primjeni elemenata individualne i kolektivne tehnike.
  Od pojedinih elemenata individualne taktike, igrači treba da savladaju: fintiranje, individualne taktičke zadatke u odbrani, pokrivanje igrača koji vodi loptu, odbranu pri blokadi, odbranu od prekobrojnog napada i taktičke zadatke u napadu.
  Kolektivna taktika je saradnja jedne ekipe u napadu i u odbrani sa svrhom da se ostvare što povoljniji uslovi za izvođenje onih tehničkih elemenata kojima se osvaja lopta i postiže koš, a da se istovremeno spriječi da takav cilj postigne protivnik.Kolektivnom taktikom nastoje se spriječiti protivnički individualni i kolektivni napadi.
  Najkvalitetnija natjecanja košarkaša održavaju se o obliku ligaškog i kup sistema.

Dimenzije

  Visina koša iznosi 3,05m (u NBA je 3,15m), promjer je 45 cm.