Mijamoto Musasi

Uvod / Nastanak samuraja / Harikiri / Kamikaze

Posto su velikasi, zeljni samostalnosti, bili u stalnom ratu jedni su drugima, postalo je veoma vazno imati dobre i izvjezbane vojnike koji bi uvjek bili spremni za borbu i ne bi, osim vojnicke sluzbe imali drugog zanimanja. Tako su nastali samuraji, klasa ljudi koji su bili u sluzbi feudalnih gospodara.

Rijer samuraj nastala je od glagola saburau (samurau) sto znaci cuvati nekoga, biti neciji cuvar, i primjenjivanja je u pocetku na vojnike koji su strazarili oko carske palate. Ta klasa stvorila je citavu filozofiju koja je postala nepisani zakon za njene pripadnike. Rijec samuraj pise se kineskim ideogramom sastavljenim od dva druga ideograma koji, svaki za sebe, znace covjek i hram. Neki znacenje ideograma tumace kao covjek-hram, sto bi trebalo da znaci osobu koja je neprikosnovena i za koju ne vazi zakon predvidjen za obicne gradjane.

Jedino zaduzenje samuraja bilo je da stalno usavrsavaju ratnicku vjestinu i da obavljaju izvjesne vojnicke i strazarske duznosti u palatama gospodara, kao i da sa gospodaraima idu u rat i prate ih na putovanju.