Boca je rezervni izvor vazduha, koji je svojim pojavljivanjem poslije rata, otvorio nove granice ronilastvu. Sada je ronilac bio u mogucnosti da boravi u vodi duze od bilo kojeg poznatog vremena. Vazduh je u boci kompresovan na pritisak koji iznosi 200 bara i dovodi se na normalan vazdusni pritisak pomocu regulatora. Boca se puni kompresorom koji u nju sabija vazduh a ne kiseonik kao sto vlada uopsteno misljenje.
Ronilacke boce se prave od celika ili aluminijumskih legura. Aluminijumske legure su teze od celicnih ali nisu podlozne koroziji kao celicne, tako da je upotreba razlicita od ronioca do ronioca. Boce koje su tek napravljene se testiraju vodom, a ne vazduhom.

Octopus je specijalni razvodnik na ventilu boce koji ima cetiri izvoda: - glavni regulator, pomocni regulator crijevo za konzolu i crijevo za "live jacket".

"Live jacket" je posebna vrsta odjece, tacnije prsluk koji se moze pumpati vazduhom iz boce i time balansirati pod vodom. To je kompenzator plovnosti i sluzi za odrzavanje odredjene ravnoteze tezine opreme i ronioca sa vazduhom u tijelu i boci koji ronioca vuku na povrsinu.

Prirucni ili "mali" dodatni izvori vazduha su boce velicine dvadesetak centimetara, i sluze samo za specijalne svrhe. One se koriste samo na takmicenjima i punjene su kiseonikom za razliku od obicnih boca. Veoma su korisne za brzinske discipline jer pluca tada traze jedino "sirovi" kiseonik bez koga ne moze da se razvije dovoljan rad misica usljed cega dolazi do zamora. Ovakve boce upumpavaju direktno u pluca kiseonik koji ispravlja taj nedostatak.

[Oprema]