HAWAII


 

HAWAII-OSTRVO
TURIZAM
KULTURA
TRADICIJA
VULKANI
VODOPADI
NACIONALNI PARKOVI
HONOLULU

    Mislim da ne postoji dovoljno rijeci da bi se opisala carobna ostrva zvana Hawaii i da bi se mogao docarati osjecaj svih ljepota mora, sunca,palmi,pokazati sva velicina te 52.americke drzave.Sami Hawaii se sastoje od jednog glavnog i 5. sporednih ostrva.Osrva su jako razudjena sto ima pridajie na ljepoti jer se obala sastoji iz velikog broja laguna,malih zaliva,velikog broja prirodno uredjenih plaza.

 

Hawaii pripadaju Sjedinjenim drzavama kao 52. drzava,ima kao i sve drzave sopstveni parlament,predsjednika i Havajcani se biraju kao clanovi senata.Sam geografsko-politicki polozaj Havaja omogucuje izuzetno pogodnu klimu,razvoj turizma,ne samo eksploataciju mora za turisticke potrebe,vec je ostrvo bogato prirodnom stanistima endemicnih vrsta,rudama,sumama,i ako se moze reci ostrvo je obilato vulkanima.Zbog svega ovoga Havaji su steciste ogromnog broja turista,vulkanologa i odavno je postalo kult kao svjetsko odmaraliste.Godisnje Havajcani ubiraju vise stotina milijardi dolara od prodajuci more,sunce palme i svoju pogodnu klimu. Takodje zbog enormnog razvoja Havajske privrede Havajcani su zanemarili obradjivanje jedne trecine cjelokupnog Havajskog ostrva tako da se u prodavnicama mogu kupiti iskljucivo proizvodi americkog porijekla.To je pomalo djeluje zavisnicki ali ipak Havaji ostaju zapisani u svim analima po najbrojnijim turistickim  posjetama na svjetu i fantasticnim sumama obrtanja novca.

Na Havaje nisu ostali ravnodusni ni veliki naftni,filmski i industrijski magnati,pa se nedaleko od Havajske obale nalaze velike naftne platforme,a na vec veome spominjanoj Waikiki plazi su snimljena mnoga oskrovska djela i u unutrasnjosti ostrva se potrazuju zlato i dijamanti.

 

Ovo je slika Havajcana,koji predestavljaju 50 procenata ukupnog stanovnista,koje se moze vidjeti na Havajima,ostatak cine mnogobrojni turisti,naucnici,visoka klijentela,pustolovi i istrazivaci.Havajcani imaju nesto tamniju boju koze nego Evropljani ali ih to ne cini nista manje sposobnijim i manje inteligentijim od ostalih.Istina je da sami Havajcani ne posjeduju vecinu hotela i ekskluzivnih gradjevina na ostrvu ali cine 90% radne snage u ugostiteljstvu i industriji.To ih cini dominantnim u kulturnom i politickom zivotu.Za stanovnistve ostrva je takodje karakteristicn raznolika tradicija koja se ne mjenja vec vise stotina godina.Pa je poznato i da u njoj postoji velika doza sujeverja,koje je sastavni dio i njihove religije,tradicije i kulture.To je privlacan dio jedne turisticke posjete.

 

 

Havaji su takodje stalno popriste surferskih takmicenja,u tu svrhu je namjenjena cuvena Waikikki-beach,jedna od najljepsih plaza na svijetu.Nastala je prirodnim putem ali je kasnije dogradjivna zbog ogromne navale turista.

Oko plaze izgradjeni su lanci hotela,Hilton,Hayat i drugi.Na njoj se odrzavaju cuvena surf takmicenja i tokom cijele godine turisti su u mogucnosti da gledaju bravure surf majstora.

 

Havajska obala je cjnjena od strane surfera zbog visokih talasa koji ponekad dostizu i visinu od 8 metara ali to je i mac sa dvije ostrice zato sto talasi znaju da opustose obalu,narocito udruzeni sa cestim uraganima.

 

Nazad