Genetička šifra,
transkripcija, translacija

            Molekul DNK sadrži genetičku šifru.Ona se prenosi kroz dve složene etape. U prvoj se informacije preslikavaju na redoslijed nukleotida u tzv. informacionoj RNK, ali i na transportnu i ribozomalnu RNK. Taj proces se naziva transkripcija (transcriptio-prepisivanje). Pri tome se naspram niza nukleotida jednog lanca DNK (npr.AATTGTC) formira odgovarajući niz (UUAACAG).

            Translacija je proces formiranja polipeptidnih lanaca u proteinu na osnovu strukture molekula (iRNK). Redoslijed aminokiselina zavisi od redoslijeda nukleotida u iRNK, a ovaj od genetičke informacije, koju je primio od odgovarajućeg gena, tj. od njegovog redoslijeda nukleotida.

           treca.jpg (11244 bytes)

          Genetičku šifru, ili kod, čine grupe od po 3 uzastopna nukleotida u DNK. Odgovarajući dio iRNK sadržaće 10 tripleta nukleotida koje nazivamo kodoni, a na tRNK antikodoni. Kad molekul iRNK prolazi kroz ribozom, određeni kodon pozvaće tRNK sa odgovarajućim antikodonom, a ova će na suprotnom kraju nositi određenu aminokiselinu.

          Pomjeranjem ribozoma duž molekula iRNK, vezivaće se naredni tRNK molekuli koji nose odg. AK, i formiraće karakterističan polipeptidni lanac, u zavisnosti od rasporeda kodona.

Strana 4 - Home - Strana 6