CRNE RUPE

 

Kao sto smo vidjeli, gravitacija moze da ucini svasta, ali ovo definitvno odnosi glavnu nagradu. Pocecemo sa jednom maglicom. Zbog gravitacije, gas ce poceti da se zgusnjava i nastajace velike i male zvezde. Za stvaran primjer, uzecemo zvijezdu Betelgeuse u sazvijezdu Oriona, a cija tezina se procjenjuje na nekih 30 Suncevih. Zbog same svoje tezine, materija u njenom sredistu ce poceti da se steze u tacku beskonacno male velicine i beskonacno velike gustine. Zvijezda pocinje da implodira – tj., da se urusava u samu sebe. I tada se radja crna rupa

U crnoj rupi, gravitacija je tako jaka, da cak ni svjetlost ne moze da joj pobjegne(zbog cega je i ne vidimo, a zbog cega je i zovemo "crnom rupom", right?). Njena povrsina se naziva horizont dogadjaja("event horizont"- na engleskom). Ovdje, svi zakoni fizike dozivljavaju potpuni slom, kao i sve sto udje u nju.

Masivna crna rupa u centru galaksije M87, koja je udaljena od nas 50 svjetlosnih godina, njena masa je oko 3 milijardu puta veca od Sunceve, a njene dimenzije ne prelaze dimenzije naseg suncevog sistema

Ne znam da li je ikom palo na pamet da se upita:"Ako savijaju svjetlost, kako su ih –dodjavola – vidjeli?". Jednostavno, samo su pratili kamo gas biva usisavan. I ovo , na slikama, je samo gas (istina, usijan).

Jonizovani gas, koji ponire u super masivnu crnu rupu u centru NGC 3379 galaksije, ova crna rupa je masivnija cak i od one u galaksiji M87(to je ova slika iznad:))

nazad                    home               dalje