EKONOMIJA I PRIRODNE KARAKTERISTIKE

KENIJE

Ekonomija

Prirodne karakteristike

Klima,prirodni izvori,biljni i zivotinjski svijet

 

 

Ekonomija

 

Agrikultura je glavna ekonomska snaga.Posebno je u Keniji znacajna industrija koja je u samom porastu.

Poslije Drugog svjetskog rata Kenija je iskusila veliki ekonomski napredak zbog proslih investiranja i uticaja evropskog menadzmenta.Kenija je sa Tanzanijom i Ugandom formirala 1967.Istocno Africko Drustvo.

Kenija ,takodje,posjeduje nekoliko mineralnih izvora.Ali mineralni izvori imaju mali udio u ekonomiji.Industrija je u Keniji jos na niskoj skali i sastoji se ,uglavnom,od proizvodnje hrane i materijala.

Turizam je posebno znacajan za Keniju.1990. ona je privlacila oko 680,000 posjetilaca godisnje.Turisti uglavnom posjecuju nacionalne parkove , a posebno ih interesuje da fotografisu divlji zivot i mnogi uzivaju u plazama duz  Indijskog okeanaTsavo i Masabit su dva najveca nacionalna parka.

Od 1945.hidroelektricna enargija je proizvela elektricnu koja je u stalnom porastu.

 

Prirodne karakteristike

 

Klima

 

Kenija je podjeljena ekvatorom na dva skoro jednaka dijela.Regija sjeverno od ekvetora je topla i prima malo kise.Juzna regija zauzima tri meteroloske zone:kada nema kise,godisnja temperatura u junu je 24 stepena , u julu 28 stepenii jezero Viktoria je tropsko.Kisni mjeseci su od oktobra do decembra i od aprila do juna.

 

Prirodni izvori

 

Glavni izvor u Keniji je zemlja,od koje je oko 11% pogodno za agrikulturu.Juzni jugo-istocni dio zemlje je uglavnom pod sumom.Najvece rijeke su Tana i Galana.Oko 1% zemlje se koristi za zito, a ostatak se koristi za

travu.

Zapadna regija se sastoji od velikih kanjona od kojih je najveci Mount Kenya. Kenya.  

 

Biljni i zivotinjski svijet

 

Biljni svijet Kenije je raznovrsan.Duz obale su sume  palmi,mangrovog drveta,tikovine,kopala(tvrda smola),i sandalovine.Sume baoba,euforbia,koji pokrivaju zemlju oko 915 m .Zatim savana sa papirusom karakterise teren od 915 do 2745m.

 

 

 

Kenija je posebno interesantna po svom raznovrsnim divljim zivotinjama, sa africkom savanom.Glavne zivotinje su slonovi, zirafe,lavovi,nilski konji.

Sve ove zivotinje su zasticene u nacionalnim parkovima i rezervatima, ali su lovci znatno smanjili broj sisara ,kao sto su slonovi i nosorozi.Keneija obiluje pticama i reptilima.

 

                                                    

                                  

       HOME/NEXT                                                                                                                                                                                                                         BACK