ISTORIJA KENIJE

 

Kenija je etnicka i kulturna zemlja u kojoj se stanovnici raznih rasa asimiliraju.Njena sadasnja populacija je rezultat invazije raznih grupa tokom 1500 godina.Prije hiladu godina Istocnu Afriku je osvijio Nilotik klan sa sjevera.Osvajaci,zvani Hima,su bili aristokrati koji su pronasli mocna kraljevstva.

Bantu invazije poslije 14. vijeka primorali su vecinu Nilotika u Ugandu,gdje su oni stvorili novo carstvo,ili u Tanzaniju,gdje,mjesajuci se sa Bantu klanom,oni su postali Sukuma i Nyamwezi.U Keniji se slicno Nilotik Luo asimilovali u jednostavnu Bantu kulturu.Ipak druga grupa osvajaca dosla je u Keniju u 17. vijeku isa sjevera  jezra Turkana.To su bili Nilo-Hamitik klanovi sa svojom stokom.Njihova drustva su u osnovi bili klanovi,takodje je ratnik,ili muran,bio centralna odn. glvna figura.Oni nikad nisu imali mnogobrojnu vojsku.Takodje,su predstavljali problem Evropljanima koji su tu dosli u 19. vijeku.

Poslije 19.vijeka,obalska mjesta su zauzeli trgovci i doseljenici iz sjeverne Arabije.Oni su osnovali razlicite Zenj gradove -drzave,tako nazvane zato sto je Arabija poznata kao zemlja Zenj,ili  zemlja "crnih ljudi".Najznacajniji od tih doseljenika su bili Malindi i Mombasa.U vrijeme kada se Arabic-Bantu kultura razvijala duzinom obale,povezana hibridnim Swali jezikom,koji je postao osnovni jezik istocne Afrike.Generalno nezavisni jadan od drugog ,Zenj su vodili ka nezavisnosti.Jedina teskoca u tom periodu je Jomo Kenyatta,Kikuyu vodja,koji je bio zarobljen zbog ucestvovanja u Mau Mau napredku.Glavna politicka partija Kenije je odbila da saradjuje,Kenija African National Union,dok vodja nije pusten.To je bilo 1961,dobra saradnja je obezbjedila Kenniji nezavisnost,koja je proglasena 12.12.1963.

     Kenija je1965. funkcjonalna jenopartijska drzava  ,u kojoj je vlada  jacala svoju moc.Mir izmedju razlicitih plemene i nacijaje bio obezbjedjen.Kenija je postala republika 1964.,i Kenyatta je bio izabran za prvog predsednika.Kenija je sada visepartijska drzava.       

                                  

                                                                   HOME/NEXT