KAKO SE KRV "KONZERVIŠE", TJ.  ČUVA ?

     Uzeta krv se drži u specijalnim plastičnim kesama u kojima se nalazi određena količina rastvora koji omogućuje čuvanje krvi u kvalitetnom stanju od 21 do 35 dana, pa i duže. Na taj način je omogućeno da " KRV ČEKA PACIJENTA, A NE PACIJENT KRV ". Da bi se svaka jedinica krvi mogla iskoristiti, posebnim postupcima se izdvaja plazma, krvne pločice - trrombociti, crvena krvna zrnca - eritrociti, itd.

     Iz plazme se izdvajaju derivati plazme ( stabilni produkti krvi ) koji mogu da se čuvaju u određenim uslovima : albumin, gamaglobulin za intrtamuskularnu i intravensku upotrebu, specifični gamaglobulini ( antitetanusni, antirabični, anti-D, anti-hepatitis-B ) koncentrrovani faktor VIII i IX, koncentrat antitrombina III, protein C, itd.

     Bolesniku se daju samo oni sastojci i/ili derivati koji mu nedostaju. Tako se liječi efikasnije i sa manje rizika po primaoca, a krv jednog davaoca može da liječi višE osoba. Time se poštuje osnovni princip terapije sa krvlju i krvnim produktima : dati bolesniku samo ono što mu nedostaje.

NAZAD