PROCEDURA DAVANJA KRVI

    Po prijemu davaoca krvi vrši se provjera hemoglobina koja za osobe muškog pola ne smije biti niža od 135 g/l, a kod ženske osobe 125 g/l krvi. Davaocima koji prvi put dođu da daju krv vrši se orijentacionalno određivanjje krvne grupe na pločici.

    Nakon toga davalac krvi popunjava upitnik iz kojeg ljekar stiče uvid u njegovo zdravstveno stanje, odnosno informiše se o preležanim bolestima, izvršenim operacijama, skorašnjim ili trenutnim uzimanjima lijekova, vakcinacijama itd. U cilju zaštite primaoca krvi, upitnik sadrži pitanjna koja se odnose i na mogućnost prisustva zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti putem krvi ( AIDS-SIDA, hepatitis B i C, sifilis itd ). Tajnost podataka je zagarantovana.

    Na kraju se ljekarskim pregledom ( koji podrazumijeva mjerenje krvnog pritiska i opšti pregled ) provjerava zdravstveno stanje davaoca i utvrđuje se da li davalac može dati krv ili ne. U razgovoru sa ljekarem, davalac može dobiti sve potrrebne informacije i savjete koji se tiču njegovog zdravstvenog stanja.

NAZAD