Grad Kotor

  Uvodna | Istorijat grada | Galerija | Kviz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   "Znanje.org" ne odgovara za sadrzaj pojedinacnih stranica.

 

  O gradu

Kotor je najvažniji grad u zalivu Boka Kotorska, na Jadranskom moru.
Kotor su osnovali stari Rimljani kao Acruvium (ili Catharum), a kroz istoriju su njime vladali: Iliri, Rimljani, Vizantija, srednjevjekovna Srbija, Ugarska, Mletačka republika, Francuska i Austrougarska.

Stari grad Kotor se nalazi na listi UNESCO listi svjetske kulturne baštine.

 

Opšti podaci i položaj grada

Na jugu istočne - jadranske obale, u Crnoj Gori, duboko urezana u vrletne strmine planina leži Boka Kotorska, jedinstveni prirodni fjord na Mediteranu čija raskošna i dramatična ljepota zaustavlja dah. Naokolo obronci surih planina prijete da se survaju i zatrpaju uski jezičak mora, čiji valovi sanjivo zapljuskuju pitomi pojas obale sa nizom naselja, od ostatka drevnog antičkog Risna do zidina srednjovjekovnog Kotora, grada romanične i pitoreskne ljepote patinirane vjekovima, gdje su se Istok i Zapad susreli u jedinstvenoj simbiozi stila i duha. Čitav prostor ovog zaliva posjeduje brojne vrijedne slojeve i kvalitete počev od oblika samonikle prirode, preko elemenata stvorenog, izgrađenog ambijenta, do specifične kulturne sredine i njene materijalizacije kroz graditeljstvo.

Teško je odrediti kada je ljepši ovaj pejzaž: u proljeće, kada iz bujnog zelenila proviruje ružičasti behar bademovih stabala; ljeti kada se okolne planine tope na suncu, a more dobije intezivnu boju ultramarina; u jesen, kada tamni oblaci zapinju za oštre vrhunce i liju čuvene bokeljske kiše, ili zimi kada se snježne kape planina ogledaju u zrcalu voda, a na obali cvatu mirisni agrumi. Drevni grad sa svojom jedinstvenom okolinom uvršten je na Listu svjetske kulturne i prirodne baštine 1979. godine, a zbog teških oštećenja u katastrofalnom zemljotresu 15.04.1979. godine i na Listu svjetske baštine u opasnosti, na kojoj se, nažalost i danas nalazi.

 Kao naselje Kotor je star oko 2 milenijuma, a njegovo ime potiče od riječi DEKATERA (od starogrčkog KATAREO - vrela). U šestom vijeku naše ere on već ima svoju episkopsku baziliku, dok je u srednjem vijeku izrazito razvijen primorski grad, i tad kao i danas balkanska vratnica za međunarodne veze, duhovno i materijalno bogaćenje i uzdizanje. Snažan srednjovjekovm ekonomski procvat utiče na izuzetan razvoj prosvjete, kulture, umjetnosti, građevinarstva.  Već od kraja XIII vijeka u Kotoru radi gramatikalna škola iz koje je iznikla plejada humanističkih pisaca i naučnika. Početkom XIV vijeka stvara se kotorska slikarska škola, a izuzetan domet dostiže i kotorska graditeljsko - klesarska škola. Zamah graditeljstva prisutan je još ranije pa je 1166. godine osvećena Katedrala Sv. Tripuna, 1195. godine sagrađena živopisna crkva Sv. Luke, 1221. godine crkva Sv. Marije od rijeke, 1263. godine crkva Sv. Pavla a kasnije započinje i gradnja 4,5 km dugačkih gradskih bedema, građenih nekoliko vjekova. Umjetnost obrade metala i kamena rasulaje kotorske majstore širom Evrope.

U XIII i XIV vijeku Kotor ima svoju apoteku i ljekare, zlatere, kovače oružja i kovačnicu novca, biblioteku, klasično obrazovanje teologe, komunalno uređenje grada i Statut, kao i notarske knjige koje se vode od 1326. godine i čuvaju se i danas i Istorijatu grada.

Pomorstvo je u Kotoru takođe razvijeno od srednjovjekovnog perioda, o čemu svjedoči predanje o osnivanju bratovštvine kotorskih pomoraca, Bokeljske mornarice, još u IX vijeku. Pomorstvo Kotoru donosi procvat a time i poseban status grada koji je imao i samostalnu republiku sa knezom na čelu.

Kotor je gord na svoju prošlost i značenje doprinose istoriji, dajući svijetu mnogo umjetnika, pomoraca, brodograditelja, zanatlija, državnika i diplomata, posrednika između istoka i zapada. Oni su svom narodu ostvarili puteve, pomorske i kopnene, širile mu vidokruge saznanja, uzdizali mu duhovnu snagu i materijalnu moć. Oni su pokazali svijet nama i nas svijetu, pronoseći ime Kotora daleko van naših granica. Kotor je i danas mali grad romantične ljepote prevučene patinom vjekova, u jedinstvenoj simbiozi graditeljskog umjeća naših predaka, okružen nesvakidašnjom prirodnom ljepotom svog uskog zaliva. On i sada skladno opstaje i čuva svoja neprocjenjiva blaga kao grad posebne kulture, otvorenih i tolerantnih ljudi. Iako višenacionalan i višekonfesionalan, očuvao je svoj mir i u najtežim vremenima. Područje opštine Kotor čine tri zone sa različitim karakteristikama: Kotorski zaliv, planinsko zalede, i Grbaljsko polje koje se širi prema otvorenom mom.

Glavni potencijali su: izuzetan geostrategijski položaj, dobre saobraćajne veze (autoput, aerodrom, luka), jedinstveno kulturno i istorijsko nasljede, dinamičan pejzaž, more i okruženje, raznovrstnost klime na malom prostoru, oaze visokokvalitetne zemlje za obradu i stara naselja velike ambijentalne vrejednosti, kao elementi za visokorazvijenu turističku -ugostiteljsku ponudu. (Hoteli "Fijord", "Vardar", "Vila Perast", "Teuta" i drugi, kao i razvijen privatm smještaj, uz veliki broj primorskoh konoba i ribljih restorana, i modernih kafea).

Ovo bogatsvo razlika koncentrisanih u Kotorskoj opštini, su potencijal i kvalitet vrijedan čuvanja i unapređenja. Pored ovoga, obnavljanje starih veza i međusobna razmjenjena iskustva naš je prvi zadatak koji danas vrlo intezivno reafirmišemo uključivanjem Kotora u mnoge međunarodne asocijacije i projekte (Kampanja održivih gradova, Asocijacija karnevalskih festivalskih gradova Evrope, Mreža UNESCO-vih gradova za mir, saradnja sa asocijacijom "Europa Nostra" i niz drugih.

Ove godine Kotor je centar obilježavanja internacionalne manifestacije "2000-godina kulture mira" za Crnu Goru, koju je UNESCO proglasio jubilarnom. Jedan je od savremenih kulturnih centara u zemlji, kroz bogate kulturne programe među kojima su: Internacionalna smotra mode, uključenje u projekat "Odiseja 2001".

Integrativni procesi na svim nivoima u Evropi i široj međunarodnoj zajednici naš su pravac i trajno opredjeljenje. To dugujemo svom gradu, a kao dio svjetskog nasleđa univerzalne urednosti, to dugujemo i Evropi i svijetu.