Brazil

Rio de Ženeiro

<<nazad

 

KAKO JE DOBIO IME ?

Sao Sebastioa do Rio de Janeiro naziv je nekadasnjeg glavnog grada Brazila i ujedno najljepseg grada na svijetu.
Dakle, puni naziv glasi: ST. SEBASTIAN SA JANUARSKE RIJEKE.


Kada su se Portugalci 20.01.1500.g. usidrili sa sest karavela ispod poznate GLAVE SECERA (uzvisenje iznad grada) da bi protjerali Francuze, smatrali su vode zaliva Guanabara uscem neke rijeke, nazvavsi je po mjesecu koji je upravo bio oznacen u kalendaru. Pri osnivanju grada, 15 godina kasnije, zadrzano je to ime i dodano ime sveca. Vremenom je puno ime skraceno i grad je nazvan Rio de Janeiro ili samo Rio.

ZASTO GA NAZIVAJU NAJLJEPSIM GRADOM SVIJETA?

"Mogu postojati i ljepsa mora od zaliva Rio sto lici na alpsko jezero", rekao je svjetski putnik Ernst Wartegg, "naravno da postoje i vise planine, jos ljepsih oblika od onih sto okruzuju taj zaliv, postoje i veci gradovi od Ria, ima i velikih gradova u tropima koji leze usred izvanrednih predjela – ali ujedinjenje mora i ostrva, smjeli alpski lanci i velegradske slike, sve to uokvireno u najljepse tropske prizore kakve ima zaliv Rio de Janeiro – niceg tako lijepog nema na citavoj nasoj planeti".

Svjetski putnik A.E.Johann smatra da ni ogromni bulevari, ni brijegovi iznad Ria, niti visoko iznad grada stojeci kip Hrista, niti mnostvo nebodera u gradskom predjelu Copacabana nisu ono najljepse u Riu, " vec djevojke na plazi, na svjetskoj, iskricavoj plazi punoj snaznih i srebrnih valova Atlantika, te zamamne obale koja se ispod visokih kuca prostire miljama daleko."

Rio je narocito lijep kada se posmatra sa broda. Prostire se duz 180 km dugog zaliva. Pokazuje svoje najljepse strane kad se posmatra sa Cordovada, 700 m visokog brda sa kipom Hrista, do kojeg se moze doci zicarom.
Rio je poznat po plazama: COPACABANA I PANEMA.
Neizostavna karakteristika Ria su CARIOCA-e, ljudi starosne dobi 15 - 39 godina, poznati po svom temperamentu i lezernosti.
U Riu se odrzava jedna od najpoznatijih plesnih manifestacija u svijetu – SAMBA KARNEVAL. Odrzava se u februaru i traje 3-4 dana. Karneval je idealna prilika za okupljanje profesionalnih i onih malo manje profesionalnih plesaca sambe i manifestaciju raznobojnih atraktivnih kostima, u cije se pripreme ulaze mnogo vremena i truda. Materijali su proizvoljni i u principu nema pravila u vezi sa njihovim odabirom. Sve ovo daje karnevalu pecat glamura i raskosi.

Medjutim, naspram ovako raskosne manifestacije svjetskog glasa i velegradskih prizora poput visokih nebodera, restorana i sl., javljaju se siromasne cetvrti tzv. "FAVELLAS"gdje se javljaju sve one ruzne ljudske navike o kojima se ne govori.

Rio je bio glavni grad Brazila sve do 1960.g., ali cini se da je brzo prebolio gubitak casti glavnog grada – nikada nije prestao da bude duhovno srediste svoje zemlje.
Rio zivi, prije svega, od trgovine, bankarsta i luckog saobracaja. U njemu nema velikih fabrika kao u Sao Paolu, jer uglavnom dominira laka industrija.
 

 

istorija | stanovništvo | privreda | reljef | klima | vode | flora i fauna | Brazilija | Rio de Ženeiro