CCCC

BARSELONA

 

Home -O gradu

Ekskurzija - Jupijee

Gaudi - Čuda

Olimpijada - 1992.

FC Barcelona -Goool

    "Znanje.org" ne odgovara za sadrzaj pojedinacnih stranica.

 

 

 

Barselona je jedan od najljepših gradova Španije i Evrope. Primorski grad, mediteranska klima, razvijena infrastruktura, mnogo gradskih sadržaja, velika istorijska riznica, mnoštvo kulturnih događaja. Statistika kaže da je ovo najpoželjniji evropski grad za živjeti. Grad se nalazi u Katalonskom dijelu i pola stanovništa priča španski, pola katalonski. Katalonija je veoma nezavisna cjelina u okviru Španije, imaju svoj jezik, svoje školstvo, svoju policiju, vladu. Sa Španijom dijele samo vanjsku politiku i vojsku.

Panorama Barselone


Iz Barselone je Kolumbo krenuo na svoje istorijsko putovanje da nađe novi put za Indiju. Tada je našao Ameriku, ali šta je tu je. Glavni trg u Barseloni je Kolumbov, i tu je njegova ogroma statua koja pokazuje u pravcu Amerike. U Barseloni zadnjih 200 godina grade ogromnu katedralu, ali kao što se kaze, kakva je to katedrala ako se ne gradi barem 300 godina. Iznad grada je brdo Mon Juice na kome se nalazi ogroman park, sa šumama, travnjacima i sl.. Na tom brdu se nalaze neke najvažnije građevine, parlament ispod koga je pjevajuća fontana, svjetska atrakcija. Tu je i stara ogromna odbrambena tvrđava sa koje se može sigurno svaki neželjeni brod potopiti. Tu su olimpijski bazeni, olimpijski stadioni i sl..

Montjuice fontane, najveća atrakcija u Barseloni. Savršeni spoj arhitekture i prirode.

Kolumbov trg Sagrada familia

U Barseloni zivi oko 5 miliona stanovnika. Iako je teritorijalno grad skučen, pri boravku u Barseloni ta stješnjenost se i ne osjeca. Ulice su široke i ispresjecane pod pravim uglom, tako da se veoma lako stiče orjentacaija. Inače na svim raskrsnicama u Barseloni su odsječeni ćoškovi, i od njih su napravljeni mali trgovi. Ta ideja je potekla od vjerovatno najvećeg arhitekte svih vremena Antonio Gaudija. Barselona je poznata i po svom korzu, ulici La Rambl, koja se proteže u dužini od oko 3 km. U toj ulici naravno nalaze se svi exluzivni šopovi najvećih svjetskih modnih brendova. Na La Ramblu se takođe može vidjeti veliki broj glumaca, koji prikazujući svoj veliki talenat pokušavaj od turista i prolaznika dobiti po koji euro. Naravno neizostavni dio španske kulture je i korida, kojoj se pored fudbala pridaje najveća pažnja.

  
Glumci u La Ramblu Korida

 

Home | Ekskurzija | Gaudi | Olimpijada | FC Barcelona