Istorija

 

 

 

POCETNA

Poreklo streljasva seze u 13. vek kada je izradjena prva puska. Ipak streljastvo se kao moderan sportski pokret razvilo tek u 19. veku. Na prvim Olimpijskim igrama modernog doba 1896. godine u Atini streljastvo je bilo na takmicarskom programu. Medjunarodno takmicenje odrzano u Lionu (Francuska) 1897. god. kasnije je priznato kao prvo odrzano svetsko prvenstvo. U Cirihu 1907. godine osnovan je Medjunarodni streljacki savez - UIT (Union Internationale de Tir).

Na prostorima nase zemlje prva streljacka drustva nastala su u Novom Sadu 1790. god., Pancevu 1813., Beogradu 1851. god., Valjevu i Negotinu 1870. god. itd. U Srbiji je 1886. godine odrzano Prvo zemaljsko gadjanje, 1887. god osnovan je streljacki savez Srbije a strucni list "Streljacki glasnik" izdat je 1889. godine. Strelci iz Srbije ucestvovali su na svetskom prvenstvu odrzanom u Hamburgu 1909. godine. Nakon II svetskog rata prvo prvenstvo odrzano je u Kragujevcu 1946. god. a 1958. god. je osnovan Streljacki savez Jugoslavije.

Medjunarodni streljacki savez - UIT menja naziv na generalnoj skupstini u Barseloni jula 1998. godine i postaje ISSF (International Shooting Sport Federation) - Medjunarodna federacija streljackog sporta.

Nas Stevan Pletikosic je 1991. godine u Minhenu u finalu svetskog kupa ostvario svetski rekord u disciplini 50m puska lezeci stav u juniorskoj konkurenciji a ujedno izjednacivsi svetski rekord u seniorskoj konkurenciji.

Marija Mladenovic je u juniorskoj konkurenciji ostvarila svetski rekord 1995. god. na svetskom sampionatu odrzanom u Milanu u disciplini 10m vazdusni pistolj.

Izuzetne rezultate na medjunarodnim takmicenjima ostvarile su Aleksandra Ivosev , Aranka Binder a najvise medalja osvoila je Jasna Sekaric. U disciplini 10 i 25m vazdusni pistolj na takmicenjima finala svetskog kupa pet puta je osvajala zlato, tri puta srebro i jednombronzu. Na svetskoj rang listi ISSF-a Jasna Sekaric zauzima drugo mesto u disciplini 10m vazdusni pistolj.

ISTORIJA

O SPORTU

GALERIJA

KVIZ