Маријан Бенеш

             Насловна страна

Биографија 

Статистике

Занимљивости

Интервју

Поезија

Галерија

 

БИОГРАФИЈА

 

 

               Маријан Бенеш је рођен у Београду, 11.06.1961. године, од оца Јосипа Бенеша и мајке Марије Вукић.Отац му је рођен у Бајмоку код Суботице. Иначе професор музике, а мајка Личанка из Госпића, са завршеном учитељском школом, али без радног односа из разлога удаје и породичних обавеза.

Половином шездесетих породица пресељава у Тузлу.Породица коју сачињава осим родитеља, и четворо дјеце увећава се за још једног члана. Бенешева два старија брата Антун и Јосип, почињу спортску каријеру са видљивим успјесима. Средњи брат Јосип се нарочито истиче како појавом, тако и стилом, тако да убрзо постаје главни. Спортска штампа увелико пише о њему.Па и бокс као спорт био је неоспорно популарнији у раније вријеме, за почетак владавине Клеја и осталих професионалних и аматерских великана.

У тадашњој БиХ, боксерска лига била је необично јака. Сачињавали су је клубови, из Тузле два , Слобода и Рудар, из Креке, Сарајева три, Партизан, Жељезничар и Илиџа, Бијељине, Зенице, Бањалуке, Мостара итд.

Конкуренција је била жестока, како екипна, тако и појединачна.

Бенеш је имао свега десет година када се први пут усудио ући у салу за боксерски тренинг, гдје су тренирали боксери, а међу њима и његова браћа.

Са улаза ме запухнуо јак мирис врућег зноја. Провирио сам бојажљиво кроз одшкринута врата да их до краја живота не затворим, често је Бенеш овако касније описивао свој први сусрет са боксерском двораном и улазак у свијет бокса.

Бенешев успон је почео са освајањем прве омладинске златне рукавице БиХ, а као трофеј добио је дар који је замјењивао златну рукавицу, жуту кошуљу кратких рукава, која му је, како сам каже, до дан данас највећи и најдражи трофеј који је освојио у каријери, а освојио их је много.

Као пионир боксовао је је против противника, из других клубова, у уводним борбама и биљежио побједе, углавном нокаутом, које су га издвајале од осталих боксера, почетника.

За њега су се почели интересовати и многи клубови из прве лиге. Пресудан значај је имао ток меча, репрезентација БиХ против Словеније. Као изабраник селектора репрезентације БиХ, Средоје Зекановића, наступио је за репрезентацију Босне у лакој категорији. У првим секундама је нокаутирао словенског шампиона и освојио пехар за најбржу нокаут побједу. Тада је управа Бањалучке Славије коначно одлучила да га добију као члана клуба.