Немањићи

 

         Владари:

 

Стефан Немања

Стефан Првовјенчани

Радослав

Владислав

Урош I

Драгутин

Милутин

Стефан Дечански

Цар Душан

Цар Урош

 

Галерија

Квиз

Увод

            

Око 1166. године, византијски цар Михајло Комнин je подјелио Рашку између синова жупана Завиде.
    Тихомир - велики жупан, управља централним областима.
    Стрцимир - управља областима између Дрине и Западне Мораве.
    Мирослав - на управу добија хумске земље.
    Немања - област између Западне и Јужне Мораве са  жупанијама Топлицом и Дубочицом.

Стефан Немања је син кнеза Завида рођен у Дукљи на Морачи, Рашка (данас Црна Гора). Немања је оснивач ''светородне династије Немањића'' која је владала Србијом преко двестотине година, od XII veka do 1371. У том раздобљу Србија је прешла пут од мале расцепкане кнежевине до царевине и најмоћније земље на Балкану.

Наклоност и љубав према градњи манастира карактерише све владаре лозе Немањића. Манастири су постали не само њихове задужбине, већ и нека врста ''личне карте'' знак индивидуалитета и својеврсни расадници културе, просвете и православља.

Централна власт у српској држави почиње да слаби након смрти цара Душана. Нестало је језгро око којег би се поједини крајеви чврсто окупили и повезали у целину, па су као мали делови постали турски плен. У битци на Марици 1371. године учестовали су само два брата Мрњавчевића, где су их Турци потукли, после чега годинама скоро и није било већих битака са Турцима све до косовске 1389. године у којој нису учестовале све српске области. Смрћу цара Уроша 1371.године угасила се владавина лозе Немањића и отпочела агонија српске државе и народа, вековима са разних страна гаженог, али никад сатрвеног захваљујући баш духовној снази и наслеђу које му је оставила епоха Немањића. Доказа има много а данас то потврђује и нова историја.

 

 

 

АУТОР: БОЈИЋ ЉУБИША

    "Znanje.org" ne odgovara za sadrzaj pojedinacnih stranica.