Home
O gradu
Galerija
Kviz

 
Istorija

 U starim pisanim spomenicima, koji datiraju iz 1320 spominje se Vrbaški grad, a 1494 hrvatsko-ugarski kralj Vladislav II navodi uz ime Juraja Mikulašica da je obavljao dužnost kaštelana Banjaluke. Oduvijek uz Vrbas, na obje njegove strane razvijale su se još od paleolitskog perioda naseobine razlicitih plemena, koji su se u ovoj blagonaklonoj dolini zadržavali, živjeli i razvijali. Pouzdano se zna da je u predrimskom i rimskom periodu ovo podrucje naseljavalo ilirsko pleme Mezeja, koji su zajedno sa ovim prostorima ukljuceni u rimsku pokrajinu Ilirik.

 

Kultura

 Kako je Banjaluka grad duge istorije, bogate tradicije i grad mladih, nije nimalo neobicno što je stvorena izuzetno pogodna klima za razvoj ustanova iz oblasti kulture, koje bilježe dugu i svijetlu tradiciju. U vrijeme uprave Bana Milosavljevica, banjalucko plodno stvaralaštvo afirmiše poznate kreatore i animatore u oblasti kulture, koji postavljaju najvrednija ostvarenja na izbirljivu kulturnu pozornicu grada.

 
Bezbjednost

 Nacelnik Centra javne bezbjednosti ŽELJKO SPASOJEVIC, roden 10.05.1969. godine, po zanimanju diplomirani oficir vojske. Prethodno je bio na dužnosti nacelnika Sektora policije CJB Banja Luka.

 

Sport

Kada je rijec o banjaluckom sportu, onda bez dvoumljenja, prije svih treba pomenuti rukometaše, koji su svom gradu donijeli titulu evropskog prvaka u rukometu. Zavidne uspjehe na sportskim takmicenjima postizali su i banjalucki bokseri, strelci, šahisti, padobranci, fudbaleri, biciklisti, kajakaši, košarkaši, i drugi sportisti koji su svom gradu podarili 12 medalja sa Olimpijskih igara (8 zlatnih), 15 medalja sa Svjetskih prvenstava, 6 medalja sa Evropskih prvenstava, 4 sa Univerzijade, 11 sa Mediteranskih igara i 39 sa Balkanskih prvenstava jednog klupskog prvaka Evrope (Rukometni klub "Borac"), pobjednika Srednjoevropskog fudbalskog kupa (FK "Borac") te brojnih naziva prvaka predhodne Jugoslavije kako u ekipnim tako i u pojedinacnim takmicenjima.

 

Turizam

Turističke mogućnosti Banje Luke i njene uže i šire okoline su velike i relativno dobro iskorišćene. Dok hotelijerska djelatnost klasičnog tipa zadržava tradiciju i kvalitet svojih usluga raste privatno preduzetništvo koje znatno podiže nivo, obim i kvalitet ugostiteljske ponude grada. Prirodni resursi Najznačajniji hidrografski potencijal u čitavoj regiji je Vrbas. Većim dijelom je izrazito planinska rijeka i ima tipičnu kanjonsku dolinu. Južno od Banje Luke, u kanjonu Tijesno i dijelu kanjona između Bočca i Krupe na Vrbasu, strme padine kanjona Vrbasa prelaze i 400 m visine. Vrbas se sjeverno od Banje Luke mijenja u tipičnu ravničarsku rijeku, tvoreći meandre i navodnjavajući žitnicu Lijevča polja.

 
Stanovništvo

Prvi popis u Banjoj Luci izvršila je austro-ugarska vlast 22. aprila 1895. Prema tom popisu u Banjoj Luci je živjelo 1 356 stanovnika. U posljednih sto godina broj žitelja se povecao 100 puta. Veliki priraštaj stanovništva pratio je i ubrzan razvoj grada i gradske infrastrukture.

 
Klima

 Banja Luka ima umjereno kontinentalnu klimu sa dosta oštrim zimama i toplim ljetima. Na klimu znatno utiču kompleksi zelenih površina, rijeka Vrbas i njene pritoke, te urbanizacija gradskog područja. Područje je potpuno otvoreno prema sjeveru, pa je tokom zime izloženo uticaju hladnih vazdušnih masa, koje prodiru iz sjevernog kvandranta pri formiranju jakog anticiklona iznad Sibira, dok visoki planinski lanac Dinarida, na jugu, spriječava značajniji uticaj Mediterana na klimu ovog područja.

 
O Banjaluci

Svaki Banjolučanin će na pomen svog grada reći da je krajiška ljepotica grad zelenih aleja, grad mladosti, sporta i lijepih žena. Banja Luka je podignuta sa obje strane Vrbasa, na mjestu gdje ova divlja, planinska rijeka iz svojih klisura, tijesnaca i klanaca gubi osobine gorske rijeke i ulazi u niziju kroz koju pravi svoj put ka ušću u Savu. Vrbas teče sredinom grada i na gradskom području prima pritoke: Suturliju, Crkvenu i Vrbanju.

 
Geografski položaj

 Banja Luka se nalazi u sjevernozapadnom dijelu Republike Srpske. Smještena je na 44° 57’’ sjeverne geografske širine i 17° 11’’ istočne geografske dužine, na nadmorskoj visini od 163 m. Svojom neobično izduženom panoramom prati donji tok rijeke Vrbas, koja se 50 km sjeverno od Banje Luke ulijeva u Savu. Banja Luka je od Sarajeva udaljena 240 km, od Zagreba 200, a od Beograda 320 km. Sa ovim gradovima je povezana kvalitetnim drumskim saobraćajnicama, željeznicom, a od 1998 i vazdušnim putem.