Beograd ima dve plovne rijeke(dunavsko i savsko pristaniste), najveci aerodrom u zemlji u sremskom selu Surcinu, zrakastu mrezu pruga i puteva u svim pravcima, autoputeve i pruge ka Zagrebu, Novom Sadu i Nisu.

Grad u niziji i na brezuljcima sumadijske grede ima 1470 ulica ukupne duzine 1877 km, oko 310000 stanova, 34miliona m2 zelenila, 4 zeljeznicke stanice(sa kojih he 1984. godine otpremljeno 6 miliona putnika).

Gradske okosnice su pravci Kalemegdan - Terazije - Slavija, bulevari: Revolucije, Lenjina i drugi zapadni pravac.

Na nekadasnjim slobodnim prostorima izgradjene su moderne cetvrti Beograda periferne prema gradskom jezgru: Novi Beograd, Karaburma, Sumice, Konjarnik, Banjica, Miljakovac, Petlovo brdo, Cerak, Jerkovic, Galenika i drugi.

VEĆE STANICE "BEOVOZA" U BEOGRADU:
-
Beograd Centar (Prokop), Prokopačka bb
-
Vukov spomenik, Ruzveltova bb
-
Novi Beograd, Proleterske solidarnosti bb
-
Zemun, Cvijićeva 1
-
Karađorđev park, Bulevar Franše D’Eperea bb
-
Pančevački most, Đure Đakovića bb
-
Tošin bunar, Tošin bunar bb
-
Rakovica, Patrijarha Dimitrija bb
-
Resnik, Aleksandra Vojinovića 78

Prve tri elektromotorne garniture u sistemu Gradske železnice "Beovoz" počele su da saobraćaju 1992. Sistem je obuhvatao tri kraka na području Grada Beograda i to: do Batajnice, glavne stanice u Pančevu i Resnika. Središte ovog sistema bilo je u stanici "Beograd centar", gde se i danas nalazi operativni odsek "Beovoza". Otvaranjem stajališta "Vukov spomenik" 1995. u potpunosti je ostvarena ideja da se putnici iz prigradskih naselja Beograda prevezu efikasnije u centar grada. Prednost železnice u gradskom prevozu ogleda se i u mogućnosti masovnog prevoženja, manje potrošnje goriva, veće brzine kretanja i ekološkoj zaštiti okruženja.

LINIJE
Linija 1: Pančevo Vojlovica - Nova Pazova
Linija 2: Ripanj - Stara Pazova
Linija 3: Pančevo Vojlovica - Mladenovac
Linija 4: Pančevo Vojlovica - Valjevo
Linija 5: Pančevački most - Mala Krsna

povratak