BEOGRAD

 

Beograd,glavni i najveći grad Srbije,prvi je i jedini milionski grad iste zemlje.Podignut je na ušću Save i Dunava,te stoga ima jedinstven položaj u Evropi.Nalazi se na kontaktnoj zoni srednje Evrope i Balkanskog poluostrva,što je kroz istoriju imao negativan odraz:razrušavanja u vojnim pohodima,ekonomske i strateske pretenzije osvajača,no isto tako i pozitivan:strujanja kultura,civilizacija). beogradsku makroregiju čini 16 opština,od kojih je 6 prigradskih. Najveće gradske opštine su:Novi Beograd,Zemun,Voždovac,Palilula,Čukarica, Zvezdara, Rakovica,Vračar,Stari Grad,Savski Venac.Prigradske opštine su:Obrenovac,Grocka,Mladenovac,Lazarevac, Sopot, Barajevo. Beograd je izuzetan saobracajni čvor.

Područje Beograda davno je neseljeno.Stoga je linija istorijskog razvoja poperilično duga i krivudava.

Beograd se brzo razvijao izmedju dva svijetska rata.A još brže poslije 1945.godine.Stoga je  vremenom izrastao u multifunkcionalnu metropolu zemlje no i Evrope. privredni i kulturni razvoj dostiže sve viši stepen.

Beograd je sjedište mnogih obrazovnih,prosvjetnih,naučnih,umjetničkih,političkih,

sportskih i zdravstvenih ustanova i društava.

Još neke nstitucije i objekti od primarnog značaja su,izmedju ostalih,'Sava centar',veliko sajmište,Radnički univerzitet,Srpska akademija nauka,palate 'Albanija','Beogradjanka',Skupština grada Beograda i Skupština Srbije .......

Na polju zdravstvene zaštite težište pada na Vojno-medicinsku akademiju, Klinički centar,Gradsku bolnicu,Bolnice medicinskig faulteta...

Hala 'Arena',stadion Crvene Zvezde 'Marakana',Hala'Pionir' te 'Taš' bazeni  su bazne  pozicije sporta ne samo u Srbiji,već i širom Balkana.

Veliko prostranstvo i visinske razlike uzrok su mikroklimatskih razlika u samom gradu. Srednja jan.temp. je 0,2ºC a julska 22ºC,prosiječno osunčavanje je 2175 čas/god., prosječna kol. padavina je 680 mm/god.Beograd je vjetrovit grad,ćudljivog vremena.

 

Razglednica iz Beograda -jedna slika govori više nego 100 riječi

 

KVIZ

 

 

    "Znanje.org" ne odgovara za sadrzaj pojedinacnih stranica.