Skijanje

 

O skijanju - Skijališta - Kviz - Galerija - Početna stranica

 

O skijanju

 

 
Uopšteno  

Skijanje je vještina kretanja na snijegu pomoću skija. Najstarije skije, danas poznate pronađene su kod Hotinga u Švedskoj, i stare su oko 4,500 godina. Kod Roedeya (Sjeverna obala Norveške) pronađene su u stijeni isklesane figure skijaša nastale 2000 godina pne. Finski istraživač Sirelius smatra da su preteče skija bile neke vrste drvenih korita za kretanje po močvarama, dok drugi opet tvrde da su tzv. "Krplje" - drveni obruči ovalnog oblika isprepeteni prućem - također prethodile skijama. Naime, pomoću krplji lakše se hodalo po dubokom snijegu jer noge nisu propadale. U pojedinim narodima skije su imale različite oblike a neki su ih postavljali krznom radi bolje klizavosti.

 

 

 

Istorija  

Godine 550. u djelu De origine actibusque Getarum Jordanes spominje skijanje kod Laponaca, a godine 618. u zapisima dinastije Tang se govori o skijanju kod Kineza. Vizantijski istoričar Prokopije spominje stare Laponce, poznate u skandivaji kao "Skrid Fince" tj. kao Fince koji skijaju.

U staronordijskim sagama, bog zime Ulf (ili Ullar) redovno se prikazuje na skijama, a u nordijskim poemama 9. vijek se govori o lađama kao o "morskim skijama".  Značajno je u tom pogledu djelo biskupa Olausa Magnusa koji je u Historia de gentibus septentrionalibus (1555) opisao skijanje kod sjevernih evropskih naroda. Godine 1199 norveški kralj Sverre upotrijebio je skije u vojne svrhe. 1520 švedski kralj Gustav Vasa pobjegao je ispred Danaca na skijama (Danas je poznata tradicionalna utrka skijaša - "Vasa utrka" na 90 kilometara. 1770 održano je prvo takmičenje u trčanju i spustu u norveškom gradu Kristijanija (Oslo) gdje je 1875 osnovan prvi ski klub. 1883 organizovano je prvo takmičenje u Holmenkolenu. 1894 Norvežanin Huitfeld konstuisao je dugoremeni dijagonalni vez. Za razvoj modernog skijanja zaslužan je Austrijanac Mathias Zdarsky koji je 1886 objavio prvi skijaški udžbenik Alpine Skifahrtechnik a usavršio je i same skije i vez.

   

Sportsko skijanje se pojavilo posljednjih godina 19. vijeka. Na programu skijaških takmičenja se nalaze :

  • Skijaško trčanje od 5 - 50 KM
  • Spust
  • Slalom
  • Veleslalom
  • Skokovi
  • Super G
  • Trijatlon

Skije se sastoje od dviju 1,70 - 2,60 m dugih pri vrhu zašiljenih i uzdignutih, 7 - 8 cm širokih dasaka. Donedavno najkvalitetnije skije od hickory drveta (kod nas od brezovog i jasenovog drveta) zamijenile su u posljednje vrijeme skije od više slojeva sljepljenog drveta presvučene plastičnom masom ili lakom ne samo radi zaštite od vlage i uštede od prepariranja drveta voskom već i zbog veće trajnosti i klizavosti. Maksimalna klizavost je postignuta metalnim skijama. Prema namjeni postoje terenske, trkačke i skakačke skije.