GRADOVI

 

 

Pariz (fr. Paris) je glavni i najveći grad Francuske. Nalazi se u centru Pariskog basena, nad rekom Senom (La Seine), i podeljen je na dva dela: na severnu „Desnu Obalu“ i na južnu, manju, „Levu Obalu“. Grad predstavlja politički, ekonomski i kulturni centar države, a takođe i Evrope. Ovde se nalaze mnoge znamenitosti i turističke atrakcije, usled čega svake godine Pariz poseti na milione turista.Dvorac Versaj kraj Pariza bio je rezidencija Luja XIV.Svojim velicanstvenim izgledom,unutrasnjim sadrzajim i okolnim parkovima,Versaj je bio pravo umjetnicko djelo.Grad ima preko dva miliona stanovnika(2.147.857, po ppoisu iz 1999.), a sira urbana zona ima oko 11 miliona stanovnika (11.174.743), po popisu iz 1999.)  


                   

 

 

Marsej ili Marselj (fr. Marseille, oksitanski Marselha) je najvažniji lučki grad Francuske, i treća luka Evrope po veličini. Grad se nalazi na obali Lionskog zaliva, koji pripada Mediteranu. Marsej je glavni grad departmana Ušće Rone u regionu Provansa-Alpi-Azurna obala.

Sa 800.000 stanovnika, to je drugi grad Francuske, posle Pariza. Marsej je sedište Velikog Muftije i centar islama u Francuskoj.

Grad Marsej su osnovali Grci iz Fokeje u 600. godini p.n.e. kao trgovačku luku pod imenom Masalija (Μασσαλία). Lučki grad Marsej i njegove živopisne pijace, uličice i restorani gde možete da prezalogajite nešto od morske hrane, veoma privlače svojom multikulturalnošću. Zahvaljujući romanu Grof Monte Kristo Aleksandra Dime proslavio se zamak-zatvor Chateu d’If u kome su živote okončali mnogi politički zatvorenici u doba revolucionarnog previranja.

    

 

Tuluz (fra. Toulouse, oksitanski Tolosa) je grad na jugu Francuske, na reci Garona, udaljen oko 600 kilometara od Pariza i kanalima (kanal Midi i kanal Garona) povezan sa Atlantikom i Sredozemnim morem. U užem gradskom centru živi 390.350 stanovnika, a u širem području 964.797 (1999) - to je peti najveći grad Francuske. Tuluz je glavni grad regiona Srednji Pirineji i departmana Gornja Garona. U srednjem veku bio je prestonica regiona Oksitanija. Do Francuske revolucije važio je za glavni grad istorijske provincije Langdok.

Tuluz nazivaju i „ružičasti grad“ zbog specifične boje lokalne cigle. Grad je bogat spomenicima iz raznih epoha i bio je uglavnom pošteđen razaranja u Drugom svetskom ratu.

   

                

Bordo (fr. Bordeaux) je grad u Francuskoj u regionu Akvitanija, u departmanu Žironda. Po podacima iz 1990. godine broj stanovnika u mestu je bio 210 336, a gustina naseljenosti je iznosila 4,261 stanovnika/km˛.

U Bordou, gradu vina koja se proizvode od VIII veka vas očekuju strme ulice, odlični muzeji i prelepi parkovi i bašte poput Jardin Public i Jardin Botanique koje potiču iz XVII veka. Na place Gambetta se za vreme francuske revolucije nalazila giljotina, a na trgu Esplanade de Quinconces je podignut spomenik Žirondincima, pogubljenih zbog kontrarevolucionarnih aktivnosti.

 

bordeaux-2.jpg (121218 bytes)     

Nica (fr. Nice) je lučki grad, smešten nedaleko od italijanske granice, između Kana i Monaka. Ima 346.000 stanovnika. Nica se sastoji iz tri različita dela po fizionomiji, a donekle i po funkcijama. To su: stari deo grada, Simez (staro rimsko regionalno središte) i novi deo grada. Novi deo grada se prostire pored obale, odnosno duž jednog širokog i ovalnog zaliva žalovitom obalom. Njegovu najupadljiviju odliku predstavljaju široke avenije dekorisane zelenim palmama, raznovrsnim cvećem i travnjacima. Najprivlačnija od svih je nadaleko čuveno „Englesko šetalište“ na kome su redom poređani najelitniji hoteli i luksuzne vile.

Neosporno je de je glavni grad Azurne obale, lepa Nica, predeo koji je još od najstarijih vremena bio neprekidno, gusto naseljen. Dokaz ove priče su predmeti nađeni u Grimaldijevoj pećini i prisustvo čovečanstva još u Paleolitu i Neolitu.

 400px-Nice-night-view-with-blurred-cars_1200x900.jpg (32069 bytes)     

 

Kan (francuski: Cannes) je grad u Francuskoj u regionu Alpes Maritimes koji se nalazi zapadno od ušća reke Vara i jugozapadno od Nice na Azurnoj obali. Grad ima 70.200 stanovnika (po popisu iz 2006).

Od srednjeg veka, pa sve do 19. veka Kan je bio ribarsko selo. U 19. veku francuski i strani bogataši sagradili su ovde vikendice, tako da je ovo i danas mesto sastajanja bogatih. U njegovom zalivu je uređena jedna od najluksuznijih luka za jahte u Francuskoj, zaštićena ne samo od vetrova s kopna, nego i sa mora, jer se ispred nje, na pučini, isprečuje ostrvo Lerin.

 Možda je najveća vrednost Kana njegova plaža "La Kroazet", duga 2 km, a široka oko 20 m, sastavljena od finog porfiričnog peska. Nedaleka plaža "La Napul" je mnogo većih dimenzija: duga je 12 km i široka 30 m. Sa ovim dvema plažama posutim crvenkastim peskom malo koja mediteranska plaža može da se poredi. Kan je poznat po filmskom festivalu, koji je prvi put održan 1946. godine.

Cannes 1.jpg (57546 bytes)     

povratak na početak