Olimpijske igre

   
olimpijske igre
antičke olimpijske igre
moderne olimpijske igre
razvoj olimpijskih igara
politički uticaj olimpijskih igara
doping kontrola
nagrađivanje pobjednika

najuspješniji olimpijci

kviz

   
 
Olimpijske igre (OI) (grč. Ολυμπιακοί Αγώνες, engl. Olympic Games, fr. Jeux Olympiques) su skup međunarodnih sportskih takmičenja u različitim disciplinama koje su podeljene na letnje i zimske. I zimske i letnje olimpijske igre održavaju se svake četiri godine. Do 1992. održavane su u istoj godini, a od tada se održavaju naizmenično, svake dve godine. Nekada se pogrešno nazivaju i Olimpijadom, kako je u antičkoj Grčkoj nazivano razdoblje između dveju olimpijskih igara. Službeni naziv olimpijskih igara, npr. konkretno igara 2004. godine u Atini glasi: „XXVIII Olimpijske igre modernog doba“.

Smatra se da su antičke olimpijske igre (grč. Ολυμπιακοί Αγώνες) prvi put održane 776. p. n. e. u Olimpiji, u Grčkoj, i održavale su se sve do 393. n. e. Na početku su se održavale samo u antičkoj Grčkoj, a oživljene su krajem 19. veka delovanjem francuskog barona Pjera de Kubertena. Na njegov predlog je u Parizu 23. juna 1894. osnovan Međunarodni olimpijski komitet (MOK), a prvi predsednik tog tela bio je Grk Demetrios Vikelas. Te igre, odnosno „Prve olimpijske igre modernog doba“ održane su 1896. godine u Atini, i od tada se održavaju svake četiri godine. Izuzetak je bio u vreme Prvog i Drugog svetskog rata. Prve Zimske olimpijske igre održane su u Šamoniju u Francuskoj, 1924. godine.
Nekoliko meseci pre olimpijskih igara trkači, uglavnom bivši sportisti, istaknuti pojedinci, ali i mnogi građani, prenose štafetno olimpijsku baklju od drevne Olimpije do mesta svečanog otvaranja na olimpijskom stadionu.

Zimske olimpijske igre su se ranije održavale iste godine kada i letnje, zaključno sa 1992. godinom i igrama u Albervilu u Francuskoj. Tada je zbog glomaznosti olimpijskog programa, ali i zbog zahteva moćnih TV kuća odlučeno da se razdvoje termini letnjih i zimskih igara. Prve sledeće Zimske olimpijske igre su održane 1994. godine u Lilehameru u Norveškoj.) u njenom rodnom gradu, gde potpomaže izgradnju kuca za siromašne i kupuje odecu siromašnoj deci.