Drvar

Drvar je grad i općina u zapadnoj Bosni i Hercegovini, koji se nalazi između Bosanskog Grahova i Bosanskog Petrovca, blizu Glamoča.
Administrativno Drvar je dio Livanjskog kantona u sastavu Federacije Bosne i Hercegovine.
Od Knina je udaljena svega 63 km. Smještena je u planinskom području na nadmorskoj visini 700 do 1200 m i prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma površina općine bila je 950 km2. Klima je kontinentalno-planinska sa dugim i hladnim zimama.
Na području općine brojne su manje rijeke koje imaju potencijal za razvoj ribogojilišta. Najznačajniji vodotok je rijeka Unac dugačka oko 10 km i potok Bastašica u duljini od 1 km. Na području Drvarske općine postoji jednistven, za ovaj dio Evrope, slučaj bifurkacije rijeke. U mjestu Prekaja nalazi se Prekajsko jezero. Ovo jezero zaprema površinu od dva četvorna kilometra i bogato je ribom. Velike površine prekrivene su šumama i pašnjacima, dok su poljoprivredna zemljišta zastupljena u manjem obujmu.
Za vrijeme Jugoslavije, Drvar se zvao Titov Drvar, u čast Josipa Broza Tita. 25. maja 1944. godine, Njemci su pokušali izvršiti atentat na Tita, kada je on bio glavni partijski komandant, nakon odvažnog desanta na Drvar.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

  "Znanje.org" ne odgovaraza sadrzaj pojedinacnih stranica.