Umjetnost

Iako je Leonardo stvorio relativno mali broj slika (od kojih je veliki broj nedovršen), on je ipak jedan od najuticajnijih i najinovativnijih umjetnika Renesanse. U njegovom ranom periodu, slikarski pravac koji je slijedio nije se mnogo razlikovao od stila njegovih učitelja, da bi sazrijevajući, Da Vinči vješto odbacio rigidan način tretiranja figura i objekata, i praktično ih oživio, koristeći sfumato, svoju nadaleko popularnu tehniku.

U svom delu Poklonjenje mudraca, koristi novi kompozicijski pristup - centralna figura se nalazi napred i sve je podređeno njoj, dok su ostale figure i predmeti u pozadini, grupisani tako da još više ističu centralnu figuru. Njegove stilske inovacije su još uočljivije u Tajnoj večeri, gdje je jednu ustaljenu temu prikazao na sasvim drugačiji način. Umjesto da 12 apostola predstavi kao individualne figure, on ih grupiše u grupe koje okružuju Hrista kao centralnu figuru. Sasvim pozadi, kroz prozor je prikazan pejzaž. Da Vinči apostole i Hrista prikazuje u momentu kad Hrist objavljuje Judinu izdaju, i na gotovo realistički način prikazuje različite emocije apostola, zaprepašćenih ovom vešću.

Mona Liza, Leonardovo najpoznatije delo, jednako je poznato po inovacijama koje koristi u slikarskoj tehnici, kao i po misterioznom osmehu subjekta koji Leonardo prikazuje. Ovo djelo je kohezija dvije tehnike koje je on ustanovio - sfumata i kjaroskura.

Da Vinči je uticao skoro na sve kasnije umjetnike visoke renesanse, a pre svega na Rafaela. U potpunosti je izmjenio milansku školu, a uticao je i na škole u Parmi, Firenci i drugim renesansnim centrima.Tajna Večera

 

Naslovna

Vrh