ODBOJKA
Karakteristike igre
Pravila igre
Zanimljivosti
Elementi tehničke igre
Odbojka na olimpijskim igrama
Galerija
Kviz

Odbojka
~ zanimljivosti ~

 

Paraolimpijska odbojka

Odbojka za onesposeobljene sportiste ušla je u paraolimpijski program, kao "demonstracioni" sport za ljude s amputacijama, 1976. godine u Torontu, Kanada.

U "sjedećoj odbojci", mreža je postavljena na visini od oko jednog metra, a teren je dimenzija 10 x 6 metara sa linijom za napad postavljenom 2 metra od mreže. Igračima je dozvoljeno da blokiraju servise, uz uslov da budu u kontaktu sa terenom kada god su u kontatku s loptom.

U stojećoj odbojci, mješavima onesposobljena mora biti predstavljena na terenu cijelo vrijeme kako bi se izjednačio nivo igre.

Sportisti sa sljedećim onesposobljenim mogu se takmičiti u sjedećoj ili stojećoj odbojci: amputacija, povreda kičmene moždine, cerebralna paraliza, oštećenje mozga i moždani udar.

 

 

 

Odbojka na pijesku

Odbojka na pijesku je popularni sport koji je nastao kao varijanta tradicionalne dvoranske odbojke. Kao mjesto igre koriste se uglavnom pješćane plaže gdje je šport i nastao.

Odbojka na pijesku je nastala na plažama u Kaliforniji u SAD-u negdje oko 1920. godine. Pravi bum u rayvoju odbojke na pijesku dogodio se 90-tih godina 20. vijeka, što je dovelo do toga da je od Olimpijskih igara 1996. godine u Atini, odbojka na pijesku dio porodice olimpijskih sportova.

Najpoznatije nacije u ovom sportu su SAD i Brazil.

Većina pravila igre preuzeta su iz standardne odbojke, a dvije ključne razlike su vrsta terena (pijesak umjesto tvrdog parketa ili betona) te momčad koja se sastoji od dva igrača sa svake strane (a ne od 6 kao što je to slučaj u standardnoj odbojci). Evo ostalih glavnih razlika u pravilima odbojke na pijesku i dvoranske odbojke:

  • teren je veličine 8x8 metara, a ne 9x9 m kao kod dvoranske varijante
  • nije dozvoljeno igranje prstima iznad glave prilikom prijema servisa ili napada. Iznimno se dozvoljava igranje prstima iznad glave prilikom prijema smeča i to ako je putanja lopte iznad visine ramena igrača koji brani napad
  • standard za suđenje tzv. duple lopte prilikom igranja prstima iznad glave je znatno stroži
  • dodir bloka se uvijek broji kao prvi kontakt
  • zabranjen je mekan dodir prilikom kojeg igrač koristi vrške prstiju da odredi smjer lopte prema protivnikovom polju, već je za napad dozvoljen samo čvrsti udarac (smeč)
  • nešto blaži kriteriji vezani za prijam servisa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jovana Zec