У Првом свјетском рату Србија је имала 1 978 000 жртава. Многа села и градови су били потпуно уништени и попаљени, становништво је мучено на звјерске начине, до тада невиђене у свијету. Сама српска, бројчано преполовљена, војска је изгубила већу количину ратне и медицинске опреме. Сви ови губици могли су се избјећи брзим и координираним акцијама савезника . Међутим, до њих најчешће није долазило па је Србија у кључним тренуцима на свом, веома широком, фронту била препуштена на милост и немилост непријатеља. Антанта често није помагала Србију и њена помоћ још чешће није била правовремена али Србију су највише оштетиле акције које су од стране неких чланица биле директно уперене против Србије. Треба напоменути да је Србија све своје савезничке обавезе редовно извршавала и да се зарад испуњавања тих обавезачак и одрицала својих појединих територија .

Јунаци!
Тачно у три часа непријатеља треба разбити вашим силним јуришем, разнети вашим бомбама и бајонетима. Образ Београда, наше престонице, мора да буде светао.

Војници! Јунаци!
Врховна Команда избрисала је наш пук из бројног стања, наш пук је жртвован за част Београда и Отаџбине. Ви немате дакле да се бринете за животе ваше, они више не постоје. Зато напред у славу! За Краља и Отаџбину! Живео Краљ! Живео Београд!

Говор браниоцима Београда мајора Драгутина Гавриловића