GEOGRAFIJA   POČETNA           VEĆI GRADOVI           ISTORIJA            KULTURA            GALERIJA            KVIZ

     

Ruska Federacija (ruski Rossijskaâ Federaciâ - Rasijskaja Federacija), ili Rusija (ruski Rossija - Rassija), je savezna država koja se prostire preko ogromnih prostranstava istočne Evrope i sjeverne Azije. Sa površinom od 17.075.200 km ², Rusija je najveća država na svijetu, pokrivajući skoro dvostruko veću teritoriju od Kanade, Kine, ili Sjedinjenih Američkih Država. Po broju stanovnika je sedma na svijetu, poslije Kine, Indije, SAD-a, Indonezije, Brazila i Pakistana.

     
Rusija se obično dijeli na zapadni Evropski (oko 3,5 mil. Km ²) i istočni azijski dio - Sibir (13,5 mil.. Km ²). Prirodnu granicu ovih dvaju dijelova čini gorje Ural koje se prostire u smjeru sjever - jug u dužini od oko 2.100 km od Sjevernog ledenog mora do granice s Kazahstanom.

Rusija ima 37.000 kilometara morske obale i izlazi na tri okeana: Atlantski, Sjeverni ledeni i Tihi ocean. Najveća otoka i arhipelazi su: Nova Zemlja, Zemlja Franje Josipa, Novosibirska otoka, Sahalin, Kurilski otoci itd

Većina predjela Rusije su ravnice, koje su na jugu stepe, dok su na sjeveru šumovite. Na krajnjem sjeveru su predjeli tundri. Pored Urala, planine Rusije su: Kavkaz (vrh Elbrus je s 5.642 metara najviši vrh Rusije i Europe), Altaj i vulkani na Kamčatki.

U Rusiji je najveće slatkovodno jezero po zapremini na svijetu - Bajkalsko jezero. Najveće rijeke Rusije su Volga i Don u europskom dijelu, i Ob, Irtišu, Jenisej, Lena i Amur u azijskom.
       

EVROPSKA RUSIJA


Najveći dio eVropskog dijela Rusije zauzima Istočnoevropska ravnica, s nizinskim reljefom koji samo ponegdje prelazi u uzvisine (Valdajska i Srednjeruska na zapadu, Privolžje uz srednji tok Volge) čiji vrhovi ne prelaze 200 - 400 m. Kroz ovu nizinu protIče Volga (3.688 km), gospodarski i kulturalno najvažnija ruska rijeka. Prevladava kontinentalna klima koja na krajnjem sjeveru prelazi u polarnu, a u uskom pojasu crnomorskog priobalja u mediteransku. Od sjevera prema jugu redaju se pojasevi crnogorične šume, miješane šume, prijelazne šumsko-stepske zone, te stepa pokrivena plodnom crnicom (černozemom). Uz obale Kaspijskog mora zbog jakog isparavanja prisutna je i polupustinja.

Na krajnjem jugu eVropske Rusije granicu s Gruzijom i Azerbejdžanom čini gorje Kavkaz s najvišom tačkom Rusije, Elbrusom (5.633 m).

       

SIBIR I DALEKI ISTOK

Na zapadu Sibira prostire se velika Zapadnosibirska ravnica kroz koju protiče najduža ruska rijeka Ob (s Irtišem 5.568 km, 5. na svijetu). Između rijeke Jenisej na zapadu Lene na istoku nalazi se Srednjesibirska visoravan s vrhovima do 1.700 m. Srednjejakutska ravnica kroz koju protIče Lena dijeli ovu visoravan od planinskih lanaca istočnog Sibira.

Na jugu i istoku Sibira do obala Tihog okeana prevladava planinski reljef s lancima čiji su vrhovi uglavnom iznad 2.000 m (Beluha u Altajskom lancu - 4.506 m, Ključevskaja Sopka na Kamčatki - 4.750 m). Ovdje se nalazi i najveće i najdublje rusko jezero - Bajkalsko (31.500 km ², dubina 1.637 m, najdublje na svijetu).

Klima većeg dijela Sibira je vrlo oštra kontinentalna koja na sjeveru prelazi u polarnu, a na većim nadmorskim visinima u planinsku. Prevladavaju guste crnogorične šume - tajge, sa zonama oskudne vegetacije - tundrama - i zonama trajnog leda na krajnjem sjeveru. Ruski daleki istok ima monsunsku klimu.

POCETAK STRANICE