ISTORIJA   POČETNA           VEĆI GRADOVI           GEOGRAFIJA            KULTURA            GALERIJA            KVIZ

      Između 3. i 6. vijeka poslije Hrista zemlje današnje Rusije naseljavali su Goti, Huni i Avari. Skiti su živjeli u južnim stepama, a Hazari su sve do 8. vijeka naseljavali zapadni dio stepskog dijela Rusije. Njih će odatle protjerati skandinavski Varjagi, koji će za svoju prijestolnicu uzeti slovenski / ruski grad Novgorod. Vremenom, Varjagi će se asimilirati među Slavenima / Rusima. I neka ugro-finska plemena biće u ovom periodu asimilirano.
      SREDNJI VIJEK

Knez Vladimir je 988. prihvatio hrišćanstvo, i time stavio staru rusku državu u sferu kulturnog utjecaja Vizantije.

Vlast Varjaga potrajaće nekoliko stotina godina. Varjaška dinastija premestiće prijestolnicu u Kijev 1169. godine, čime počinje istorija Kijevske Rusije. U 10. i 11. vijeku Kijevska Rusija je postala najveća država u Evropi i prilično bogata.

                          izgled kijevske rusije u XI vijeku


U 13. vijeku Kijevska Rusija je nestala u invaziji Mongola. Takozvana Zlatna Horda (savez poganskih Mongola i muslimanskih tatarskih nomada) vladala je Rusijom preko tri vijeka. Oni su uništili Kijev 1240. Zapadni dijelovi današnje Rusije su u to vrijeme došli pod konrolu Litvanije i Poljske.

Sjeverni dio Kijevske Rusije, s centrom u Novgorodu, zadržao je nešto od autonomije tijekom tatarskog ropstva. Ipak, morao se boriti protiv Teutonaca koji su željeli da se nasele u ovim prostorima. Susjedna slovenska država, Vladimirska-Suzdaljska kneževina je bila vazalna mongolska država.

Moskovska kneževina se pojavila kao ambiciozna država u prvoj četvrtini 14. vijeka. Iako su bili u potčinjenom položaju prema Mongolima (do 1480), vremenom su stekli bogatstvo i nametnuli svoju dominaciju nad vodećim ruskim gradovima: Suzdalj i Nižnji Novgorod (1392), Novgorod (1478), Tver (1485).

Poslije pada Konstantinopola 1453. Moskovska kneževina je ostala najjača hrišćanska država na istoku Evrope, tako da je počela da se smatra nasljednicom Istočnog Rimskog Carstva. Godine 1510, redovnika Filofej će u pismu Velikom vojvodi Moskve spomenuti čuveno predskazanje: "Moskovska država je Treći Rim".

Ivan III Veliki je pobijedio mongolsko-tatarski vojsku 1480. i konsolidirao moskovsku državu. Uzeo je titulu vladara "svih ruskih zemalja". Za vrijeme njegove vladavine Moskovska kneževina je utrostručila svoju površinu, nešto ratom, a nešto dobrovoljnim prisajedinjavanjem. Ivan IV, kasnije poznat kao Ivan Grozni, je 1547. krunisan za prvog cara Rusije. Za vrijeme svoje vladavine proširio je Rusku državu prema Volgi i zauzeo tatarske gradove Kazan i Astrahanj. Tako je Rusija postala višenacionalna zemlja. Car Ivan IV je uveo prvi zakonik, feudalnu skupštinu i seosku samoupravu. Njegovi ratovi sa zapadnim susjedima (Poljska, Litva, Švedska) nisu bili uspješni. Ratni gubici i loše žetve su dovele do građanskog rata u ranom 17. vijeku (Smutnoe Vremâ). Godine 1611. Dmitrij Požarskom je uspio osloboditi Moskvu od Poljaka. Do sredine 17. vijeka nastala su ruska naselja u istočnom Sibiru i na obali Tihog okeana.

                                                                   
                                                
  Ivan III                                              Car Ivan IV grozni

Ruska država je krajem srednjeg vijeka bila centralizirano i autokratske carstvo.

      RUSIJA U XX VIJEKU I DANAS

           

             Vladimir Iljič Lenjin                                             Josif Visarionovič Staljin

Rusija je sudjelovala u Prvom svjetskom ratu na strani sila Antante. Dug, iscrpljujući rat i veliki ljudski i materijalni gubici doveli su do građanske februarske, a zatim do komunističke oktobarske revolucije 1917. Ovim revolucijama je zbačen carska vladavina. Poslije perioda građanskog rata u kome je poginulo 20 milijona ljudi, nekadašnja carska Rusija je 30. decembra 1922. postala prva komunistička država, pod imenom Sovjetski Savez, i pod vodstvom Vladimira Iljiča Lenjina. Ruska Sovjetska Federativna Socijalistička Republika (RSFSR) je bila najveća od četiri prvobitne osnivačke republike.
Sovjetske trupe u bitci za Staljingrad

Nakon Lenjinove smrti 1924. čelnu poziciju u SSSR je preuzeo Josif Visarionovič Staljin. On je forsirao planiranu socijalističku ekonomiju i brzu industrijalizaciju. Njegove reforme i diktatura su koštale života milijone ljudi.

Nacistička Njemačka je napala Sovjetski Savez 22. juna 1941. I pored početnog uspjeha, njemačke trupe nisu ostvarile svoj veliki cilj - osvajanje Moskve. U zimu 1942-1943. doživjeli su veliki poraz u bitci kod Staljingrada. Sovjetske trupe su uspjele ih do 1945. istjerati iz istočne Evrope, i maja iste godine zauzmu Berlin. U Drugom svjetskom ratu Sovjetski Savez je imao 10,6 milijona vojnih i 15,9 milijuna civilnih žrtava, što je polovica ukupnog broja žrtava. Sovjetski Savez iz rata izašao s uništenom infrastrukturom i ekonomijom, ali i kao svjetska super-sila koja je politički dominirala istočnom polovicom Evrope.

     

 

Sovjetski Savez je bio druga sila koja je ovladala nuklearnim oružjem. Decenijama je bio rival SAD i njezinim saveznicama u hladnom ratu. SSSR je prvi lansirao umjetni satelit u kosmos (Sputnjik 1, 1957), i prvog čovjeka u Zemljinu orbitu (Jurij Gagarin ,1961). Sedamdesetih i osamdesetih godina 20. vijeka Sovjetski Savez ušao u period gospodarske stagnacije, koji je i pored pokušaja reformi kasnih 1980-ih (glasnost, perestrojka), kulminirao raspadom SSSR-a 1991. na 15 neovisnih republika. Decembra 1991. Boris Jeljcin je izabran za prvog predsjednika Ruske Federacije, demokratske parlamentarne zajednice različitih federalnih subjekata (republike, autonomne oblasti, krajevi). Ruska federacija je pravni nasljednik nekadašnjeg SSSR-a.

Poslije za stanovništvo teških godina haotične privatizacije i prelaska u kapitalističku privredu 1990-ih, praćenih Ratovima u Čečeniji, Rusija je u 21. vijeku ušla u mirniji politički period, s ekonomijom koja je u velikoj ekspanziji, prvenstveno zahvaljujući izvozu dragocjenih energenata - nafte i zemnog plina.

POCETAK STRANICE