BIOGRAFIJA

                                                      

Petar II Petrovic Njegos rodjen je u Njegusima 13.11.1813.godine,kao drugi sin Tome Markova Petrovica,najmladjeg brata vladike Petra I,i Ivane Prorokovic.Na krstenju je dobio ime Radivoje pod kojim je u narodu bio poznat i docnije kao vladika Rade.Po zavladicenju on se potpisivao samo svojim kaludjerskim imenom Petar i  prezimenom Petrovic:vladika Petar Petrovic.Medjutim,u narodu nije bio poznat kao vladika Petar nego upravo kao vladika Rade.Vladikom Petrom narod je jedino nazivao njegovog strica.Njegos nikada nije upotrebljavao ono II uz Petar,nego je to dodato kasnije,kao i I uz ime njegovog strica,da bi ih razlikovali.Ne zna se tacno zbog cega je uzeo dodatak Njegos,a ne Njegus,kao sto bi trebalo prema imenu njegovog plemena i najuzeg zavicaja.Pretpostavlja se da je to preuzeo od strica vladike Petra,koji je katkad uz svoje prezime dodavao Njegos,a ne Njegus.

Rade je proveo djetinjstvo u Njegusima.Vladika Petar I,njegov stric,uzeo ga je k sebi 1825. u Cetinjski manastir da ga skoluje monah Misail Svetkovic i vladicin sekretar Jakov Cek.Tu je Rade napisao svoje prve pjesme da zabavlja lokalne glavare i svestenike.Sredinom te godine,Rade je bio poslat u manastir Toplu kod Herceg Novog,gdje ga je starijesina manastira Josip Tropovic ucio italijanski,matematiku,crkveno pjevanje,psaltir i druge predmete.Njegos je cesto posjecivao sluzbe u obliznjem manastiru Savina.U Topli je ostao do kraja 1826.kada se vratio na Cetinje.

Stric je,ranije,za nasljednika spremao Djordjija Savova,Njegosevog brata od strica,koji se skolovao u Rusiji,ali je on vise volio vojsku i oficirski poziv.Tradicija je,medjutim,bila da vladar Crne Gore bude vladika,pa se i mladi Njegos spremao za taj poziv.Vladika Petar ga je za svog nasljednika proglasio 20.1.1827. Zelio je da i Radivoja posalje u Rusiju,ali nije imao novca da plati skolovanje,pa ga je sam ucio italijanski,ruski,njemacki,engleski i francuski.Takodje mu je omogucio pristup njegovoj bogatoj biblioteci.Kasnije mu je stric doveo za ucitelja Simu Milutinovica Sarajliju.Sarajlija mu je predavao istoriju,knjizevnost i filozofiju.

Nakon striceve smrti 1830. Njegos se zakaludjerio vrlo mlad i primio upravu nad Crnom Gorom.Petar I je u testamentu odredio Radivoja za svog nasljednika.Medjutim,to pravo je osporavao guvernadur Vukolaj Radonjic,koji je smatrao da on treba da bude jedini vladar Crne Gore.Radonjic je tajno odrzavao veze sa Austrijom.Kada je to otkriveno,crnogorski glavari su osudili Radonjica na smrt,ali je Petar II preinacio kaznu u progonstvo i ukidanje zvanja guvernadurstva u Crnoj Gori.U Petrogradu 1833. Rade je zavladicen.

Njegos je bio vjerski i svjetovni poglavar srpskog naroda u Crnoj Gori,u kojoj je bila jaka nacionalna svijest i patrijarhalni moral,ali u kojoj je vladala domaca anarhija,plemenska surevnjivost i krvna osveta.Kada je dosao na vlast,on je odmah poceo da uvodi red i modernizuje drustvo i drzavu.Podizao je skole,osnivao sudove,pravio puteve,uzimao postupno svu vlast u svoje ruke i uveo porez.U jednoj kulturno zaostaloj sredini to je islo tesko i to je moralo da boli ovog velikog rodoljuba koji je svom dusom bio predan narodu.

"Ja sam vladar medju varvarima,a varvarin medju vladarima",pisao je on.Jedan dokument iz arhive u Trstu govori o tome da je vladika Crne Gore priveden i saslusan zbog prodaje skupocijenog nakita.To je bilo susne 1847. kada je za kupovinu zita prodao odlikovanje dobijeno od Meterniha.

Vladika se u proljece 1850. razbolio od grudne bolesti kojoj je uzalud trazio izljecenje u Italiji,i od koje je preminuo 10.10.1851. na Cetinju.Na tri dana pred smrt pozelio je poci do Kotora radi lijecenja,ali nije imao ni toliko snage.Ljekar,po kojeg je poslato u Kotor,je na pola puta primio vijest da je bolesnik preminuo.Vidjevsi da mu se priblizava samrtni cas,pozvao je sebi narodne glavare,oprostio se sa njima,izjavivsi im da je testamentom naredio sve sto je potrebno.Zato ih je opomenuo da se pokore toj posljednjoj  volji,da zive medju sobom u slozi i da se prijateljski drze prema susjedima a narocito sa Bokom kotorskom.Po zelji svojoj sahranjen je na Lovcenu.

 

 

 

                                                     Pocetna      Sledeca