O piscu

Djela

Stepski vuk

Misli
 
 

Stepski vuk

 

Individua, stepski vuk, jedan osrednji, vrlo depresivnan, osjetljiv čovjek po imenu Hari Haler koji je stavljen u haos prolaznog vremena, jedanput se muči da ubije onaj dio u sebi o kome je naučio da govori kao životinji, drugi put on joj popušta.

Čovjek i vuk - tek to intelektualno razlikovanje čini raskid stvarnim-u stalnom ratu vrebaju jedan drugog, mrze se i preziru se, pokušavaju da se sakriju pred sobom, teže da jedan drugog savladaju - neprekidno pritisnut čovjek hoće da kaže:duh još jasnije: duh Evrope kuka od stida u porazu, a pobjednički vuk, pod pogledom stida koji kontroliše, još dublje se survava u svoj ponor. U pravom smislu riječi slomljen, raspolovljen pri penjanju uza stepenice u svoju sobu, svoju "prividnu domovinu", ostaje da sjedi na stepeništu, utonuo u posmatranje jedne azaleje, jedne araukarije, cvijeca koje, kao pojava više vrste iz tudjeg stana, na njega djeluje kao poziv: da se smiri, da se pribere, da se sredi, kratko da bude jednostavan kao ono.

Hesse prikazuje jedno duhovno-duševno prelamanje čovjeka, čovjeka vučjaka, gospodara našeg dvadesetog vijeka. On se može okarakterisati kao onaj što nece rat ali ga vodi, koji voli budućnost ali se kljuka slikama razvalina.

Stepski vuk je napisan 1927.godine. U toj "biografiji duše" svaka ličnost je odraz jednog od sukoba autora sa sobom samim. Ime glavnog junaka - Hari Haler(H.H.) jasno je obilježje dovoljno za identifikaciju. Sam Hesse je rekao:

"Ove zabilješke, bez obzira do koje mjere počivaju na stvarnim doživljajima, predstavljaju saznanje da se velike bolesti našeg vremena ne mogu savladati na taj način što cemo ih zaobići i uljepšati, to je pokušaj da sama bolest bude predmet izlaganja".