Ivo Andric

Andrić o Bosni, a i ja o njoj


Ovako je Andric govorio o Bosni.Kako ju je on tada opisao,nista se nije promijenila.Samo gora postala.I,iako su mene odmalena ucili da je Bosna samo prostor na kom sam rodjena,a Srbija je u stvari moja zemlja,moja mati,ja sam,s vremenom,rastuci i odrastajuci,spoznala da Srbija ne zeli da bude moja majka,da sam trinaesto prase i da treba da se ponosim Bosnom,kakvom takvom.Ali stvarno,kakvom Bosnom?
Za svaku drzavu neophodno je da ima ime,zastavu,grb,himnu,unutrasnje uredjenje,skupstinu,vladu,vojsku,policiju,sudstvo,zvanican jezik,pismo,valutu…
Sta od ovih uslova,neophodnih za postojanje jedne drzave,ispunjava Bosna?
Ime nam je Bosna i Hercegovina,mada okruglo milion stanovnika navedene (ukljucujuci tu i mene,realno,ne zeli da se ona tako zove).Ali,buduci da je identitet odredjen entitetom,nas je identitet u prilicno labavom stanju,tako da samo potajno pisemo Republika Srpska,a na pasosu nam jasno stoji Bosna i Hercegovina.
Zastava i grb su zuckasti,oslobodjeni svih elemenata nacionalnog ponosa,tako da covjek,vidjevsi ih,dobije utisak da se radi o navijackim obiljezjima brazilske fudbalske reprezentacije.
Jasno je,bilo je nuzno pokazati svijetu kako vise nismo ni komunisti ni nacionalisti, nego multikulturalisti,pa otud takva obiljezja.
Unutrasnje uredjenje je,u najmanju ruku,neuredno.Vlast se bira tako da,bez obzira na kvalifikacije i sposobnosti "tri glavna" obavezno moraju biti iz redova tri bosanskohercegovacka naroda.A o svemu tome,naravno, ne odlucuje predsjednik (ili predsjednici), vec kao i kod Andrica,kojekakvi Davili i fon Mitereri.
Himna,najbolnija tacka.Nema tekst.Tako da,i kad bi bilo tog nacionalnog bosanskog zara,kojeg nema,ne bi ga bilo jednostavno iskazati.Kako se uzivjeti u himnu koja nema tekst?Pjevati,mozda:"Mmmm"?
Jezik je hrvatski,srpski ili bosnjacki,u zavisnosti od toga da li pijete:kavu,kafu ili kahvu.
Tjesimo se da jos imamo neku vojsku,ali nadam se da cemo se ubrzo osvijestiti i zakljuciti da nase "vojne sile" vise nema.
Treba li da nabrajam dalje?
Ubjedjujemo mi sebe da je Ivo pogrijesio,ali uzalud.
Svi znamo da kako bi u Travniku tada,tako je i nama sada.Nista se tu nije promijenilo,samo sto ja gledam u Srbiju kao u Boga,a neka Sanela se lazno ponosi Bosnom,dok je Marta velika Hrvatica sa bosanskih prostora.
A dzaba nam to i jednoj i drugoj i trecoj,kad niti Martu hoce oni iz Zagreba,niti mene oni iz Beograda,a Sanela bez nas ne moze…