HOME PAGE BIOGRAFIJA PRVA IZLOZBA MUZEJ CITATI SIMBOLIZAM GALERIJA KVIZ
BIOGRAFIJA
PRVA IZLOZBA
MUZEJ
CITATI
SIMBOLIZAM
GALERIJA
KVIZ

 

CITATI

 

 

  • Kad neka zena kupuje musku kosulju, onda je zaljubljena. Kad je pegla, onda je udata. Ako pri tome peva, ona je i prvo i drugo.
  • “Protivim se monotoniji, podrzavam raznolikost, protivim se ogranicenju, podrzavam divlju strast, protivim se jednoobraznosti, podržavam hijerarhiju, protivim se spinatu, podrzavam puza sa njegovom kucicom.”

  • “Postoji samo jedna razlika izmedju luđaka i mene – ja nisam lud.”

  • "Nista mi nije. Znam da je moja slava tu, zrela kao smokva sa Olimpa. Dovoljno mi je da stegnem zube i da zvacem da bi joj osetio ukus. Nemam nikakvi drugi razlog za brigu. A ipak, taj nemir raste a ja ne znam ni kud ide ni odakle dolazi. Ali on je tako snazan da me plasi. Evo sta mi je: nepostoji nista cega bi se bojao, ali bojim se straha, a taj strah od straha u meni izaziva strah! Nemastina je bila jos jedna od nasih tajni. Gotovo nikada nismo imali novaca i ziveli smo tajno obuzeti brigom zbog toga. Medjutim, znali smo da nasa snaga lezi u tome da to ne polazemo. Sazaljenje, govorila je Gala, ne lezi u tome da izazove sazaljenje, vec postidjenost. Mogli smo da umremo od gladi, niko to nikada ne bi saznao.Genio y figura hasta la sepultura "genijalnost i stav do smrti", to je bila nasa deviza. Licili smo na onoga Spanca koji nema sta da jede, ali koji u podne odlazi kuci i seda za prazan sto na kome nema ni hleba ni vina. Ceka da ostali zavrse rucak. Trg je pust i uspavan pod nemilosrdnim Suncem. Sa svih prozora opazice onoga ko prvi, posle obeda, predje preko trga. U zgodnom trenutku nas covek ustaje, stavlja cackalicu medju zube i prelazi preko trga cackajuci ih. Treba da veruje da je jeo, jer inace nece moci nikada da zagrize". 

  • " Svako jutro kada se probudim osetim izuzetnu radost-radost sto sam ja Salvador Dali- i pitam se, Sta će novo i lijepo ovaj Salvador Dali danas postici ?