HOME PAGE BIOGRAFIJA PRVA IZLOZBA MUZEJ CITATI SIMBOLIZAM GALERIJA KVIZ
BIOGRAFIJA
PRVA IZLOZBA
MUZEJ
CITATI
SIMBOLIZAM
GALERIJA
KVIZ

 

MUZEJ

 

'' Zelim da moj muzej bude kao lavirint , divan nadrealisticki objekat .Ljudi koji ga budu posecivali odlazice sa osjecanjem da su imali teatralni san ''

O samom muzeju moguce je reci sve, a opet ne reci nista. Nadrealizam, naročito Dalijev, govori dosta sam za sebe i otvoren je za tumacenja, a podjednako ga dobro shvataju i deca i odrasli. U moru preteca instalacija, holograma, varijacija raznih epoha i stilova, moguce je zakljuciti zasigurno samo neke seksualne fascinacije o kojima je Freud pisao.

Na samom ulazu je instalacija koja se sastoji od Cadillaca stuba od automobilskih guma, camca Dalijeve voljene supruge Gale i nekoliko statua. Prica se da je taj auto Dali jako voleo, pa ga je morao ugraditi u instalaciju i muzej. Najpoznatije delo hologramske umjetnosti Naga Gala gleda na more / Abraham Lincon izlozeno je na centralnom mestu u kupoli. Sliku treba pazljivo posmatrati iz svih uglova. Pored svoje spavace sobe, uredio je Palatu Vetra i oslikao plafon stvarajuci 3D iluzije sebe i supruge. Ovaj plafon je inspiriran Michelangelovim freskama i vrca od biblijskih aluzija i erotizma. Supruga mu je bila vecita opsesija, pa i ne čudi da joj je kupio srednjovjekovni zamak kada su se vencali, gdje je Gala i sahranjena.

Spoljasnjost muzeja dekorisana je stilizovanim hlebom. Otkud ova opsesija hlebom, niko ne zna. Kao i po mnogim drugim pitanjima, Dali je bio i ostao misterija koju, cini se, nema smisla ni otkrivati. Treba samo uzivati u delima genijalnog umetnika, kakav god bio uzrok njihovog nastanka.


Muzej je sagradjen na temeljima pozorista Muncipal u Figerasu . Sadrži najsiri spektar dela nadrealisticke umetnosti , od najranijih Dalijevih djela pa do onih nastalih u poslednjoj fazi umetnikovog zivota .

1961. , Roman Gvariel , gradonacelnik Figerasa je odobrio gradnju muzeja .Muzej je zavrsen 28.09.1979.Idejni tvorac bio je Salvador Dali , a njegove nacrte je korigovao arhitekt Emilio Perez Pinjero .

Gala-Salvador Dali Fondacija (muzej) ukljucuje razne vrste umjetničkih dela : slike , crteze , fotografije , gravure , instalacije , holograme , itd. Prvobitno se u Muzeju nalazilo oko 4000 dela , ali danas se zbog sigurnosti broj dela sveo na 1500 . Galerija Dali-nakit je dodana muzejskoj zgradi 2001. godne . U njoj je smesteno 37 zlatnih predmeta od kojih je 35 činilo kolekciju starog Owena Hetama i 27 crteža koje je Dali nacrtao prilikom dizajniranja nakita .

Od Dalijeve smrti 1989. ,može se posetiti i prostorija sa njegovim grobom , smestena u centru muzeja . Muzej nema samo izlozbeni karakter , pa se u letnjem periodu u dvoristu muzeja mogu pogledati projekcije filmova koji su u vezi sa zivotom Salvadora Dalija.