Biografija 
    Ana Karenjina
    Rat i mir
    Citati
    Djela
    Galerija
    Kviz

ANA KARENJINA

Mjesto i vrijeme radnje:Rusija oko 1870. godine

 O djelu:Ana Karenjina je jedan od Tolstojevih najljepših romana,opisuje društvenu i osobnu psihologiju toga doba.Radnja se vrti oko dvije ljubavi - jedne sretne (Levin i Kiti) i jedne nesuđene (Ana i Vronski), koje su ustvari gotovo dvije radnje svaka za sebe. Osnivni motiv i radnja, Anin preljub, isprepleten je mnogim scenama, koje su gotovo samostalne novele. Teme su uglavnom obitelj,ljubav i moral, te problemi vezani za brak.“Sve sretne obitelji nalik su jedna drugoj, svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način”.

 Kratki sadržaj:Ana Karenjina je žena visokog državnog službenika Alekseja Karenjina.Njihov odnos je korektan, ali bez emocija. Roman počinje Aninim dolaskom u dom Stive Oblonskog, Anina brata. Stivina žena Doli je baš saznala da ju muž vara, te to izaziva razdor u obitelji. Ana uskače kao diplomat i uspijeva izgladiti situaciju. Ana upoznaje Vronskog, koji ne taji svoje osjećaje prema njoj, ali ona se boji veze i vraća se u Mokvu. Vronski se po prvi put ozbiljno zaljubio, te ju prati. Oni se počinju redovito viđati, te se Anin muž pobuni protiv toga. Unatoč tome Ana se nastavlja sastajati s Vronskim i uskoro zatrudni. Vronskom to otkrije neposredno prije konjičke utrke i on umalo pogiba. Njezina uplašena reakcija je javno pokazala njene osjećaje i mužu priznaje svoju ljubav.On traži samo formalni brak, te udaljava Vronskog od Ane.Ana rađa i u bunilu traži muža oprost. On joj opražta i prihvaća djete.Kada se oporavila Ana se vratila Vronskom i kako joj muž ne želi dati sina,uzima kćerku i s Vronskim odlazi u Italiju. Kada se vratila, ulazi u kuću gdje doznaje kako je službeno mrtva. Pokušava se s Vronskim uklopiti u društvo koje ih ne prihvaća, te zato odlaze na selo. Tu Vronski žrtvuje karijeru zbog Ane i postaje mrzovoljan zbog toga. Posebno ga muči to što se njegovo dijete zove Karenjin, te traži od Ane da se rastavi.No muž joj ne želi dati rastavu. Ana se sve više otuđuje od Vronskog i na kraju se baca pod vlak, a Vronski se prijavljuje u vojsku, te odlazi u rat.Levin je seoski veleposjednik, jednostavan čovjek, koji voli prirodu i Kiti.Kiti pak gleda Vronskog i kada Levin napokon skupi snagu ona ga odija.Kada shvaća da je Vronski potpuno nezainteresiran za bilo kakvu ozbiljniju vezu, ona se razboli i odlazi u njemačke toplice, gdje se oporavlja.Nakon povratka Vronski ju ponovo prosi i ona se udaje za njega.Njihov brak je čvrst i postojan. Žive u miru i sreći, a zadnja poglavlja knjige posvećena su Levinovim religioznom uvjerenjima.Tolstoj ustvari suprostavlja burnu i strastvenu kratkotrajnu vezu mirnom i postojanom braku.

 Analiza likova:

Ana Karenjina je žena Alekseja, majka Serjože i elegantna dama.No ipak njezin izgled ne upućuje ni na jedno od toga troje.Njezina smirenost i jednostavnost skriva svijet unutarnjih sukoba.U jednom trenutku osjeća strasnu ljubav u drugom trenutku mrzi muža.Razapeta je između pokazivanja ljubavi prema Vronskom i spašavanju svoje budućnosti sa svojim djetetom, svojim glasom u društvu,svojom vezom s mužem… I kako god pokuša riješiti svoje probleme uvijek se nađe na ishodištu, s puno ambivalentnih ciljeva i sve manje vremena i volje da pravilno i mudro odluči. U skladu s tim i njezine emocije i ponašanje, mijenjaju postave, kao što se kulise mijenjaju u kakvom kazalištu između činova.

                                    

Aleksej Vronski je sin grofa Kirila Vronskog, sjajan primjerak mlade generacije petrogradske aristokracije. Obrazovan je i pametan,a ponaša se grubo i rasipno, trčeći za djevojkama, koje je cilj zavesti a ne voljeti, voli provode jer ga zabavljaju i ne želi prihvatiti odgovornost.Ana po prvi put u njegovu životu znači cilj, prvu stvarnu ljubav,i zato ga činjenica da je sve to ostavio zbog Ane i isto tako njezina sve veća hladnoća potiskuje u depresije i u rezignaciju.

 Levin je sušta suprotnost Vronskom i ima sasvim drugačiju životnu filozofiju. On se u potpunosti posvećuje svojim emocijama i čini ih dugotrajnim, a ne prihvaća kratkotrajne užitke. Čestit je i stidljiv,ne ponaša se kao snob, a ipak je čvrsta osoba. Nakon prvog Kitinog odbijanja povlači se na selo u sebe, da prikupi snagu. U principu je on dobar čovjek i dobar muž i brine se za svoju okolinu, te je na neko način oličenje Tolstoja.

 Kiti je Levinova žena, oličenje dražesne djevojčice, koketne naivke,koja je u stvari više djete nego žena. Poraz u Vronskom prima jako teško,ali preboljeva i odrasta u pravu ženu, koja shvaća prave životnevrijednosti.

 Tolstojevi likovi su kompleksni i nerijetko teški. Komuniciraju putem monologa i dijaloga u kojim su skrivene sve ozbiljne misli velikog pisca.