KLASIKA

                                       Home                        Galerija                   Testovi                       Sport

 

MERCEDES 680 S            

      Na premijernoj trci na stazi Nürburgring održanoj 1927. godine Daimler-Benz je nastupio sa potpuno novim modelom, Mercedes 680 S koga je vozio gospodin Rudolf Caracciola. Oni su postigli pobedu, a automobilski svet je dobio dve nove legende: čuvenu trkačku stazu i Mercedes 680 S

      Znači, točak vremena je vraćen u 1927. godinu, a tadašnji magazin „Motor und Sport" zabeležio je na, sada već požutelim, stranicama: „Moćni automobili su urlali na ciljnom pravcu. Ogromno uzbuđenje zavladalo je u publici, kada su se u krivini ispred tribina neki automobili okrenuli. U tim momentima prednost gospodina Caracciole se sve više povećavala, a na pravcima je maksimalna brzina bila je 136 kilometara na čas. Vozeći potpuno novi Mercedes 680 S on je u 13:59 časova prvi proleteo kroz cilj..."
     Originalni izveštaj sa te trke održane 19. juna 1927. godine u prvoj liniji je slavio neustrašive muškarce i žene, koji su se takmičili tada na novoj stazi Nürburgring. Snažne mašine u to vreme još nisu bile u centru pažnje.
     Tom prilikom saznajemo da je grofica Einsiedel na Steyru vozila „krajnje energično", da je ugledni gospodin Heusser vozio „vešto i savitljivo", te da je Fiat gospođe Luening išao „dobroćudno" iz kruga u krug. U izveštaju sa trke iz 1927. godine još nema ni napomene nove tehničke ere, koja se skrivala u senci neustrašivih vozača.
     Na toj trci, u klasi preko pet litara, pored ostalih, startovala su dva sportska automobila tipa Mercedes 680 S, dok im je „timsku" podršku davao jedan Mercedes 630 K. Sva tri automobila su stigla na cilj, zauzevši prva tri mesta. Najbrži krug vozio je pobednik Carraciola u vremenu od tačno 18 minuta. Do ovog rezultata se nije stiglo ni malo slučajno. Inženjeri Mercedesa, okupljeni oko tadašnjeg tehničkog šefa dr ing. Ferdinanda Porschea godinama su skupljali praktična iskustva sa mehaničkim kompresorima. Već 1919. godine testirali su ovu tehniku nadpunjenja u motoru marke Knight, da bi ih na trkama primenili tek 1922. u verziji sa četiri i osam cilindara. Kasniji K-modeli sa motorima od 6,3 litra su sa garantovanom maksimalnom brzinom od 145 km/h bili najbrži serijski automobili svog vremena.
     Ipak, ni to nije zadovoljilo ambicije Mercedesa. Početkom 1927. godine i sam Porsche se našao pod pritiskom, jer je firma zahtevala još snažniji model. Slavni konstruktor je tada hod klipa od 150 mm, koji je prvi put bio realizovan 1924. godine na tipu 630, kombinovao sa prečnikom cilindra od 98 mm. To rešenje je primenjeno baš na ovom modelu Mercedes 680 S sa fabričkom oznakom W 9856 i zapreminom od 6,8 litara podeljenih na šest cilindara.
 

 

<< POČETAK STRANE