TESTOVI

                                          Home                     Galerija                   Klasika                   Sport

 

TOYOTA Avensis Verso

    Ako neki proizvođač sa punim pravo može poneti epitet tradicionaliste onda je to svakako Toyota...

    Godinama dosledna svojim, ponekad teško shvatljivim, odlukama i konceptu proizvodnje koji na prvi pogled uopšte ne osluškuje zahteve tržišta, Toyota je uspela da postane i ostane treći najveći svetski proizvođač automobila u svetu. I to nezavisan, uspevši pri tom da osvoji bukvalno ceo svet uključujući i nezahvalno severnoameričko tržište.
     Međutim, sve se menja neko reče. Pa i Toyota. ženevskom premijerom modela Avensis Verso, karte su bačene na sto. Toyota želi u narednih nekoliko godina da postane broj jedan u proizvodnji višenamenskih vozila. Uz standardno dobar model Previa, kao klasičan van, prvi se pojavio Yaris Verso, a između njih je pozicioniran Avensis Verso. Najnovijom frankfurtskom premijerom porodice Corolla, koja takođe uključuje i Verso verziju već sada je familija na okupu. Toyota je očigledno oslušnula i poslušala nezadrživi trend porasta popularnosti MPV u celom svetu.
     Avensis Verso sa svojih 4,6 metara dužine, gabaritima ostaje u zoni prihvatljivog i dovoljno kompaktnog za svakodnevnu gradsku vožnju. Dodatni prostor neophodan za ispunjenje zahteva kompakt vana nađen je u izdašnoj širini vozila koja premašuje 1,7 metara. Međutim, zanimljivo je da u trenutku kada je opšti trend povećanje visine, Toyota ide svojim putem. Avensis Verso je najniži u svojoj kategoriji. Zanimljiva odluka o proporcijama koja je proizvela vozilo kompaktnog izgleda, snažnog prednjeg dela koji koeficijentom otpora vazduha 0,30 konkuriše i klasičnim limuzinama. Kao svakako dominantan elemenat primećujemo i velike zastakljene površine koje uspešno konkurišu jednako velikim površinama vrata ili poklopca motora.
     Unutrašnjost eksplicitno podseća na japanski osećaj za praktičnost i funkcionalnost. Dominantno odsustvo suvišnih ukrasa i uspešno stvaranje neophodnog prostora stvarima i putnicima. Korektna ergonomija komandi i postojanje tri glavna boksa za odlaganje sitnica su glavne karakteristike armature, kao i velik i pregledan multifunkcionalni ekran. Toyota usvaja najfunkcionalnije iako i najskuplje rešenje sedam nezavisnih sedišta u tri reda, od kojih srednji i zadnji korisniku pružaju sve moguće kombinacije preklapanja naslona, obaranja i jednostavnog vađenja. Pomeranje srednjeg reda po dužini omogućuje stvaranje nešto više prostora putnicima na zadnja dva sedišta koja, realno, odraslim osobama teško mogu poslužiti za duže putovanje. Velik broj sedišta je objektivno redukovao i raspoloživ prtljažni prostor koji je donekle popravilo postojanje dodatnog boksa ispod zadnjeg dela poda. Kao veoma dobru odluku stratega Toyote smatramo i ponuđene opcije Avensis Versa koji se može kupiti u konfiguraciji sa pet, šest ili sedam sedišta u zavisnosti od potrebe. U paketu standardne opreme se nalazi i Isofix sistem učvršćivanja dečijih sedišta.
     Poprečno smešteni četvorocilindarski agregat je iz poslednje VVTi generacije. Iz svoje dve litre radne zapremine i promenjivog vremena otvaranja ventila, prednjim točkovima „isporučuje" 150 konjskih snaga pri relativno visokih 6000 obrtaja u minuti. Beležimo i 192 Nm maksimalnog obrtnog momenta, takođe, pri visokih 4000 obrtaja. Ovako visoke vrednosti obrtaja nalazimo u kvadratnom odnosu prečnika i hoda klipa. Gotovo atipično za savremene automobile prilaz motoru i agregatima je veoma lagan i komforan.


     

 

ON-OFF

JEEP Grand Cherokee Limited & Overland

     ...road, naravno..

    
Kako sam već više puta istakao, džipove ne volim, osim kada se koriste namenski. A, ne volim ih od kada ih likovi na ovim prostorima ne koriste namenski. Osim ako im je to za šta ih oni koriste namena. Može biti, ali se to u uputstvu za upotrebu ne pominje.     
EKONOMSKA KLASA

CITROEN Berlingo Modutop 1,6 16V

    Ogromna zadnja vrata mogu da poslu`e kao za{tita od ki{e, ali ih je nemogu}e otvoriti ukoliko nema dovoljno prostora iza vozila

    Dame i gospodo dobrodošli u Citroen Berlingo Modutop. Proverite da li su vam stvari dobro složene u pregradama iznad glave i da li su iste dobro zatvorene. Smestite se udobno, vežite pojaseve i uživajte u pogledu na nebo kroz brojne otvore

NOVI PLEMIĆ

ASTON MARTIN Vanquish

    Odelo ne čini čoveka, ali je „novo ruho" Aston Martin Vanquish učinilo džentlmenom. Plasirajući ovaj sportski automobil u finom, gotovo savršeno skrojenom „odelu" od britanskog štofa, sa 460 KS i po ceni od 446.000 DEM mali proizvođač se odlučio na novi kvalitetni skok

    Nema respekta prema starom plemstvu kao što je nekad bilo. Ko uveče za svoj novi Vanquish komotno nađe mesta za parkiranje uz ivicu trotoara uske ulice, ujutru može da ga nađe stešnjenog između ostalih automobila, opasno priljubljenih uz skupoceni metal. Očigledno ni najređi, ni najotmeniji predstavnici svoje vrste ne mogu da odole omasovljenju, koje po istraživaču ponašanja kontroverznog Konradu Lorenzu predstavlja jedno od sedam smrtnih grehova savremene civilizacije.
     Pri tom se modeli prestižne marke Aston Martin, osnovane 1914. godine, na našim ulicama gotovo isto tako često sreću kao i čudovište iz Loh Nesa u Dunavu. Tek je jedna trećina dosadašnje produkcije izvezena iz Britanije. Opet, sa druge strane to što je prošle godine bilo moguće napraviti i prodati hiljadu automobila, Aston Martin ima da zahvali isključivo početnom modelu u hijerarhiji, DB7. Čak i kad se u budućnosti tome doda i 300 komada dvostruko skupljeg Vanquisha, vožnja automobilima ove marke će ostati jedno veoma ekskluzivno zadovoljstvo. Osim toga, biće to i jedno „Very British" zadovoljstvo, jer za razliku od ponešto egzaltiranih, većinom u crveno obojenih automobila Ferrari, ovo testirano vozilo bilo je lakirano u pristojnu, suzdržanu, sivu boju. Tako, svoju snagu nosi neprimetno, na jedan potpuno razumljiv način, tipičan za zemlju svog porekla. Karoserija, koju je majstorski nacrtao Ian Callum, zrači perfektnim proporcijama i strogom disciplinom. Od mačo izgleda, kao ni od potpisa koji bi trebalo da izazovu efekat, nema ni traga ni glasa.

 

<< POČETAK STRANE