SPORT

                                          Home                     Galerija                   Testovi                  Klasika

 

Rekordi
     Michael Schumacher je tokom sezone 2001. postigao mnogo rekorda. Osvojio je svoju četvrtu titulu šampiona F1, postigao 53 GP pobede, što je apsolutni rekord u karijeri jednog vozača, a istovremeno čak 44 puta vozio najbrži krug u trci. Uz sve to, M. Schumacher je prvi na listi vozača svih vremena i po broju sakupljenih GP poena, ukupno 801, a sa 123, koliko je osvojio ove sezone, nadmašio je rekord koji je postavio Nigel Mansell 1992. godine kada je sakupio 108 GP poena, te sa najvećom prednošću u odnosu na drugoplasiranog, čak 58 poena, osvojio šampionsku titulu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Pouzdanost
     Bolidi Ferrari su se protekle sezone pokazali kao najpouzdaniji. Michael Schumacher i Rubens Barrichello su sa njima do cilja stigli na ukupno 26 trka. Na drugom mestu se nalaze bolidi McLaren, Benetton i Prost, čiji su vozači završili 23 trke, a potom sledi BAR i njegovi takmičari koji su na 22 takmičenja ugledali ciljnu zastavu. I pored četiri GP pobede u sezoni 2001. bolidi Williams su bili veoma nepouzdani, tek nešto bolji u odnosu na Jaguar i Minardi.

 

 

Timski dueli
     Poredeći rezultate vozača u okviru ekipa, najuspešniji su Michael Schumacher i Fernando Alonso. Oni su svoje timske kolege nadmašili na 16 od ukupno 17 trka, što se tiče rezultata u kvalifikacijama, ali i na trkama.

 

 

 

Dolasci i odlasci
     Tokom sezone 2001. u F1 debitovalo je čak šest vozača. To su Juan Pablo Montoya, Kimi Raikkonen, Fernando Alonso, Enrique Bernoldi, Tomas Enge i Alex Yoong. Istovremeno, povlačenje iz sveta F1 nakon trke za VN Japana, objavio je veteran Jean Alesi. Francuz je debitovao 1989. godine u ekipi Tyrrell i u ukupno 13 godina, koliko je trajala njegova karijera, nastupao u timovima kao što su Ferrari, Benetton, Sauber, Prost i Jordan. Startovao je na 201 GP trci, ukupno sakupio 241 GP poen, samo jednom pobedio i to na VN Kanade 1995. godine, ali se 31 put penjao na podijum, te u četiri trke vozio najbrži krug i ostvario 2 polpozicije. Nedavno je potvrđeno da će simpatični Francuz, poreklom sa Sicilije, naredne godine nastupati u takmičenju DTM u ekipi Mercedesa. Jean Alesi je potpisao dvogodišnji ugovor i trebao bi da se u automobilu Mercedes- -Benz CLK DTM pojavi na prvoj trci 21. aprila 2002. u Hockenheimu.

 

<< POČETAK STRANE