Aлександра Романов

Почетна страна

Николај Романов

Aлександра Романов

Олга Романов

Татјана Романов

Марија Романов

Анастасија Романов

Алексеј Романов

Дијаманти 

 

 

Александра (Alix) рођена је 6. Јуна 1872. у Darmstadt-у , Њемачкој. Њени родитељи били су Луис IV, велики војвода од  Hesse-Darmstadt и принцеза Алис, ћерка краљице Викторије. Имала је плаву косу и плаве очи као дијете. Управо због тога имала је надимак

"Sunny" али ,касније, њен тен тамни након што јој мајка умире од дифтерије 1878.

Први пут  упознаје свог будућег мужа на сестрином вјенчању када је имала само 12 година. Провели су доста времена заједно причајући и размјењујући цвијеће. Међутим, проћи че још пет година прије него што се поново сретну. Са 17 година Александра одлази у Петерсбург да посјети сестру и зета Поново се среће са Николајем и рађа се љубав. Николај је проси на свадби његовог брата Ернија и Александра одбија али ускоро прихвата.  Вјенчање је одржано 26. Новембра 1894. Вјенчање је било још увијек праћено успоменом на Николајевог оца, цара Александра. Александра ће рећи да је дан вјенчања оличавао сахрану гдје је она умјесто црне носила бијелу хаљину. На почетку заједничког живота , младенци бирају Александрову палату за свој дом.

1895. Александра остаје трудна са првом кћерком-Олгом. Касније на свијет долазе још три кћерке: Татјана , Марија и Анастасиа.

Иако је јако много вољела своје кћерке Александра је жељела сина који би наслиједио Руски трон. 12. Августа 1904. Алексеј је рођен срећан и здрав. Међутим, касније се установила да Алексеј има крвни поремећај- хомеофилију. Један удар  могао је да проузрокује велику бол и смрт због непрестаног крварења. Болест је пренесена преко мајке и Александру је ова вијест сломила.

Постала је веома побожна и константно се моли за чудо које ће да излијечи Алексеја. Покушала је све да пронађе лијек за сина али сви покушаји су били безуспјешни. Када је сибирски монах успио да излијечи један Алексејев напад Александра је мислила да је пронашла спасиоца. Присуство овог младог монаха у ужем кругу Романових довело је до опадања Александрине популарности међу Русима који су вјеровали да Александра проживљава љубавну везу са Распућином. Тврдње су биле неосноване. Међутим, при избијању Првог свјетског рата царица све више губи на популарности међу руским народом јер је била рођена Њемица и сматрана за шпијуна. 1917. Русију је захватила револуција и читава Александрина породица стављена је под кућни затвор. 1918. царска породица стријељана је у Сибиру од стране својих чувара бољшевика. Александра је убијена са 46 година.  

 

 

Краљица Александра са најмчлађом принцезом Анастасијом

 

 

 

               на врх