Алексеј Романов

Почетна страна

Николај Романов

Александра Романов

Олга Романов

Татјана Романов

Марија Романов

Анастасија Романов

Алексеј Романов

Дијаманти 

 

  Алексеј, најмлађе дијете царског пара Николаја и Александре, рођен је 12. Августа1904. Имао је плаву косу и плаве очи и био једини насљедник царског трона. Родитељи су му угађали у потпуности и давали све што је могао да пожели.Изгледало је да је на свијет дошао здрав руски насљедник све док беба није напунила доб од 6 седмица. Дошло је до крварења на пупку и родитељи су ускоро схватили да Алексеј има хемофилију- болест која узрокује згрушавање крви.Као дијете, Алексеј је морао да пази када се играо јер би свака повреда довела до слијевања крви у зглобове и настајала би неподношљива бол.

  За младог принца  увијек су ту биле двије медицинске сестре које су га штитиле и помагале да се не повриједи. За вријеме читавог дјетињства за њега је увијек ту био Деревенко, морнар у руској морнарици који ге је носио при сваком нападу али који га је и оставио послије Октобарске револуције. Међутим, други морнар ,Нагорни наставио је да га његује за вријеме кућног притвора Романових.

 Иако је имао много људи око себе, Алексеј се често повређивао. Са 8 година је замало преминуо од напада хемофилије. Био је код Спала на породичном одмору када је претрпио повреду на горњем дијелу ноге. Чинило се да се опоравља али је лрварење постало горе и скупило се у зглобове што му је проузроковало невјероватну бол. Тада су Романови примили од сибирског монаха Распућина који им је поручивао да ће Алексеј да живи . Сутрадан је слиједио брз опоравак.      Алексеј није отишао са породицом у Сибир због тешког напада али је убијен од стране пуковника. Погинуо је у својој 13. години.

 

Једини насљедник царског трона, Алексеј био је омиљено дијете одређено за новог цара. Ипак,његова болест узроковала је крај династије Романових.

 

 

на врх