Николај Романов

Почетна страна

Николај Романов

Александра Романов

Олга Романов

Татјана Романов

Марија Романов

Анастасија Романов

Алексеј Романов

Дијаманти 

 

Николај Романов рођен је у Царском селу 19. Маја, 1868. Његови родитељи били су Марија Феодоровна , данска принцеза, и цар Александар  III. Прворођени од шесторо дјеце  проживјеће једноставан живот спавајући на војничком мадрацу и туширајући се хладном водом. Његов отац желио је да Николај буде јак и чврст али је његова личност била тотално супротна.Био је њежан дечко што се посебно читало из његових плавих очију које су гледале тако љубазно и њежно.
Николаја нису обучавали за царску дужност тако да када му је отац премино 1894. млади принц је био комплетно неприпремљен за нову улогу. За вријеме тога периода Николај је био заручен са Alix од Hesse , унуком краљице Викторије. Вјенчање је одржано 26. Новембра 1894.
Између 1895. и 1901. , Николај и Александра на свијет доносе 4 принцезе: Олгу, Татјану, Марију и Анастазију. Ипак, њихова главна брига била је донијети сина- насљедника руског трона и при рођењу сваке кћерке Николај се прибојавао за своју династију.

12. Августа 1904. принц је рођен и добија име Алексеј. Ипак, од момента Алексејевог рођења , родила се и једна породична тајна коју је Николај сјајно скривао. Чињеница да је мали Алексеј имао болест хомеофилију плашило је цара јер је болест јединог насљедника била јака основа за сумњање у империјалистички режим.  
У августу 1914., Русија је прогласила рат Њемачкој и Аустрији приликом чега је Николајева популарност невјероватно порасла. Ипак, како се рат распламсавао народ је био све незадовољнији посљедицама. Да би подигао морал борцима, Николај је отишао на фронт али су прилике у самој Русији тежиле ка револуцији.
15. марта 1917. цар је коначно приморан да абдицира и са својом породицом стављен је у кућни затвор.
Из кућног затвора Романови су пребачени у Сибир и смјештени у Ипатијеву кућу. И , коначно, 16. јула 1918. Николај и његова породица одведени су у подрум и редом стријљани. Николај је имао 50 година када је убијен.
 

 

 

 

 

 

 

Руски принц Николај Романов и унука краљице Викторије, принцеза Александра Романов на зарукама.

 

 

 

на врх