Geografija

 

Home

Geografija

Osnovni podaci

Istorija

Macu-pikcu

Geografija Peru-a:

 -PRIRODNA SREDINA

Peru se sastoji od tri velike oblasti priobalne ravnice, Anda (visina preko 4.000 m) i Amazonske ravnice.

Pod zajednickim uticajem Humbaltove hladne struje i masiva Anda cime se menja tropsko stanje priobalna ravnica je neplodna i uprkos geografskoj sirini,hladna (u Limi prosecna temperatura iznosi 18)

Dva kordiljera Anda imaju tropsku klimu i izmedju njih se nalaze uvale i juzne visoravni. Sumovita Amazonska ravnica,kroz koju prolazi gornji tok Amazona sa pritolama, zauzima vise  od polovine zemlje.

 

-STANOVNISTVO I PRIVREDA

Oko 40% stanovnistva ima manje od 15 godina, procenat godisnjeg  prirodnog prirastaja je oko 2,6. Gradovi opasani naseljima od boraka, smesteni su najvise u obalskom delu: u njima je vise od 70% ukupnog stanovnistva. U samoj Limi zivi vise od cetvrtine Peruanaca.

Poljoprivredom se bavi vise od trecine aktivnog stanovnistva .Veliki su kontrasti izmedju priobalne ravnice gde se u navodnjavanim oazama gaje pamuk, secer, trska, pirinac, kafa, voce, zitarice, i planinskog dela u Andima , gde se oblasti ekstenzivnog uzgoja stoke (ovce,govedo,alpake) smenjuju se obradivim zemljistem (krompir, zitarice)

Gajenje koke  razvijeno je u amazonskim oblastima.

Rudno bogastvo je raznoliko: bakar, cink,olovo,gvozdje,srebro i pre svega nafta.

Industrija je najvise koncentrisana u Limi uprkos naporima da se decentralizuje prema Arekipi i Truhilju. Proizvodnja hrane, tekstilna hemijska industrija,glavne su grane proizvodnje; proizvodi se zbog skromnog domaceg trzista , izvoze najvise u zemlje Audskog Pakta.

Znacajna je pojava nezaposlenosti, veliki su troskovi za vojsku. Trgovinska razmena pretezno se obavlja sa Sjedinjenim Drzavama.