Macu-pikcu

 

Home

Geografija

Osnovni podaci

Istorija

Macu-pikcu

Macu Pikcu je stari grad plemena Inka na 2.045 m nadmorske visine iznad reke Urumamba (Peru), nedaleko od Kuska. Otkriven 1911. godine . Kompleks se sastoji od ostataka stambenih  cetvrti , palata,  gradskih bedema, vodovodnog sistema i terasastih povrsina za gajenje poljoprivrednih kultura. Smatra se da je bio nastanjen od 1450. godine.

Sagradjen na granitnom masivu, u srcu lanca Anda i na 130 km od  Kuska, Macu Pikcu je izuzetan primer umeca Inka graditelja u XV veku. Grad je smesten na gotovo nepristupacnom mestu, u neprijateljskom okruzenju. Strmi teren je ipak prekriven znalackim spletom ulica, stambenih cetvrti povezanih bezbrojnim stepenistima i zbijenom mrezom terasa koje se cesto nadvijaju nad provalije koje su Inkama obezbedjivale prirodnu odbranu.

Vise od dve stotine gradjevina podeljeno je u dve arhitektonske celine, sa obe stvari sredisnjeg trga: u gornjem gradu , ili Hananu, izgleda da je ziveo upravljacki sloj, dok su donjem gradu, Hurinu, zivele zanatlije i narod.

Grad je otkrio H. Bingam  u veoma ocuvanom stanju; kasnije je restauriran i uredjen, tako da je postao jedno od najposecenijih turistickih mesta u Latinskoj Americi.